Filippijnen Actueel


Ter verdediging van voorouderlijk land: Lumad-leiders tijdens de recente 'Mindanao Inheemse Volkeren Conferentie' over mijnbouw.  


Ter verdediging van voorouderlijk land: Lumad-leiders tijdens de recente 'Mindanao Inheemse Volkeren Conferentie' over mijnbouw.  

Protest tegen grootschalige mijnbouw neemt toe

Na de goedkeuring van de Mining Act van 1995 door het Hooggerechtshof neemt het protest tegen de uitvoering van de wet gestaag toe. Onlangs hebben de inheemse volken op Mindanao zich uitgesproken tegen de uitvoering van deze wet. Ook volksorganisaties op het eiland Bohol hebben zich in die zin verenigd. In een plotselinge koerswijziging hebben nu ook de Rooms-Katholieke bisschoppen zich uitgesproken tegen de Mining Act.

Nieuwe aanslag op de armen: 12 procent BTW

Een dezer dagen gaat president Arroyo beslissen over de verhoging van de BTW van 10 naar 12 procent. Dat deze verhoging ingevoerd gaat worden staat al vast. Het moet alleen netjes ingekleed worden, vooral met valse argumenten. Deze BTW-verhoging is na de verhoging van de grondstofprijzen en de uitgebreide BTW die vorig jaar is ingevoerd de derde grote aanslag op de toch al zo goed als lege portemonnee van de armen. Men kan verwachten dat alleen de schuldeisers hiervan beter worden, en niet, zoals beloofd, de belastingbetaler.

Hacienda Luisita arbeiders zetten strijd voor landhervorming voort

Alhoewel de staking op Hacienda Luisita is opgeheven is de strijd nog lang niet voorbij. Onder de onopgeloste zaken vinden we kwesties als het oppervlak voor landdistributie en het aantal begunstigden van de landhervorming. Ondanks het historisch recht dat de arbeiders op het land hebben, maken de eigenaren zich nog steeds sterk om landhervorming te voorkomen.

Voorgestelde grondwetswijzigingen bevorderen uitverkoop grondstoffen

Nog dit jaar zal de regering proberen de Filippijnse Grondwet te wijzigen. Er wordt vooral geschermd met meer democratie door het installeren van een parlementair systeem. De wijzigingen die tot nu toe in het voorstel staan gaan volgens critici echter juist minder democratie inhouden. Een aantal van de voorgestelde wijzigingen, waar je dan ook nauwelijks iets over hoort, gaan leiden tot een totale uitverkoop van de Filippijnse grondstoffen, inclusief land.

Bron: Filippijnengroepen Belgiƫ-Filippijnen actueel, 31-1-2006.

Aankondiging:

Van 2 februari tot 15 maart is in de Foyer De Spiegel in Sint-Niklaas in Belgiƫ de fototentoonstelling 'Land is leven! Millenniumdoelstellingen in de praktijk' te bezichtigen. Deze foto's werden genomen door jongeren die naar de Filippijnen trokken om zich in de situatie aldaar in te levenen en via deze weg hun verhaal willen vertellen. Meer info op http://www.bevrijdewereld.be: http://www.bevrijdewereld.be/site/article.php?articleId=135&menuId=1