Rumsfeld: "Venezuela spendeert teveel"

Het zou lachwekkend zijn als het niet zo tragisch was

Dave Lindorff

Wat wordt je geacht te doen als 's werelds meest bewapende, agressieve en gevaarlijke staat, die meer aan het leger besteedt dan de rest van de wereld tezamen en tevens de rest van de wereld van wapens voorziet, een klein land als Venezuela ervan beschuldigt te veel aan het leger te besteden?

De eerste reactie is gelach. Wat een grap, nietwaar? Venezuela - financieel in een ruim jasje door de olieopbrengsten, dat zich ietwat aangevallen voelt door de bedreigingen van de VS om het staatshoofd om te brengen en door de steun van de VS aan groepen die een coup willen plegen - wil een paar honderd miljoen besteden aan vliegtuigen uit Spanje en Brazilië om zijn luchtmacht te moderniseren, en het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS slaat meteen op tilt.

De transacties "beschouwen wij als een buitenproportionele militaire opbouw", aldus de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS, Sean McCormack.

"Buitenproportionele militaire opbouw?"

Hoe noemt McCormack het Amerikaanse militaire budget van 441 miljard dollar (dat met 4 procent is gestegen ten opzichte van vorig jaar)? Merk op dat Venezuela een inwoneraantal heeft van 25 miljoen, ongeveer eentwaalfde van het aantal in de VS. Echter, het militaire budget, dat eigenlijk is gedaald in de afgelopen jaren, terwijl het militaire budget van de VS onder Bush terug is bij het niveau van de Koude Oorlog, bedraagt net iets meer dan 1 miljard, wat minder is dan 0,25 procent van het militaire budget van de VS. Welk land, de VS of Venezuela, is dan schuldig aan "buitenproportionele militaire bestedingen"?

Uiteraard werd hier niets over gemeld door de VS-media, die verslag uitbrachten van de Amerikaanse inspanningen om te voorkomen dat Venezuela de Spaanse en Braziliaanse vliegtuigen kan kopen. De beschuldigingen dat Venezuela "teveel uitgeeft" aan militair materieel en daardoor zorgt voor aantasting van de stabiliteit in Latijns-Amerika, worden simpelweg geciteerd zonder er twijfel over te uiten.

De klachten van de VS over landen die de stabiliteit in Latijns-Amerika in gevaar brengen zijn natuurlijk een nog grotere grap dan het klagen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken over Venezuela's buitenproportionele militaire bestedingen. Want van hoeveel Latijns-Amerikaanse landen heeft Venezuela de regering afgezet? Van geen. En de VS? Laten we eens kijken, recent waren dat Grenada, Haïti, Chili, Nicaragua, en .. oh ja, de VS zaten achter de coup die een korte tijd de macht uit handen nam van Chávez - een coup die de Bush-regering in het begin openlijk steunde, totdat massademonstraties in Venezuela de arrestatie van Chávez tegenhielden en hem weer staatshoofd maakten.

Laten we dus eens goed lachen om de laatste klacht van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS. Hoe kan zoiets met een stalen gezicht gezegd worden? Maar als je er over gaat nadenken is het best tragisch.

Het is zonder meer waar dat Venezuela die 200 miljoen dollar beter kan besteden aan het bouwen van scholen en huizen in plaats van gevechtsvliegtuigen. Maar het is nog meer waar dat de VS de lasten zouden kunnen helpen verlichten van de 30 à 40 miljoen Amerikanen die in armoede leven en naar scholen gaan met meer dan 40 kinderen per klas, als zij niet 442 miljard dollar aan het leger uitgaven.

Misschien dat president Chávez daar iets over zou moeten zeggen.

Bron: CounterPunch, 21-1-2006 (http://www.counterpunch.org/lindorff01212006.html), vertaling Christian Patty.