Ingezonden: Afghanistan

Een bezorgde moeder voor radio Noord-Holland zei op 13 januari jl.: laat Bush zelf maar gaan, mijn zoon is al een keer geweest met psychische klachten tot gevolg. Maar waar het echt om gaat, daarover hoor je niemand. Amerika wil de wereldmacht, de olie en nog veel meer, de 'vijand Taliban' hebben ze indertijd zelf opgeleid en bewapend toen ze de Russen uit Afghanistan wilden hebben. Daar werd de Koude Oorlog warm uitgevochten. Toen de Russen weg waren hebben ze de bevolking beloofd, als jullie je land niet meer gebruiken om papavers te verbouwen voor drugs maar voor andere gewassen, kopen wij die van jullie en ben je beter af. Dat hebben die boeren gedaan. Maar er werd niets gekocht en die boeren zaten zonder inkomsten. Dat zet kwaad bloed. De Amerikanen zitten zelf met overschotten door het gebruik van chemische middelen, waardoor ze op dubbele oogsten kunnen rekenen. Die worden voor een lagere prijs in de arme landen gedumpt, waardoor ze de arme boeren daar ook verder kapotmaken. Niks democratie en vrijheid. Winst is het sleutelwoord.

En daar zit nou de kneep. De Taliban richt zich nu tegen de Amerikanen. Nu loopt het mis in Irak en in Afghanistan en mogen onze jongens in een zeer gevaarlijk gebied schooltjes en zo gaan helpen opbouwen. Nou de Taliban zit in de bergen op ze te wachten hoor! Laat je toch niets wijsmaken. Het kapitaal beheerst de wereld en de gewone en arme mensen betalen het gelag. De informatie kun je lezen in de boeken van William Blum (Schurkenstaat), Michael Moor (Stupid White Men) en Noam Chomsky. Wetenschappers, schrijvers en filmers die zich doodschamen voor hun eigen land. Kijk en luister naar hun documentaires, lees hun boeken, dan zie je nog beter hoe de kapitalistische wereldpolitiek ons de das om doet.

Rie Stroek

Hiemerwaard 86, 1824 SP, Alkmaar