Interview met Hein van Kasbergen (NCPN)


 

Lot Folgering

De gemeente Amersfoort moet ieder jaar een referendum houden over grote plannen die voor de stad op stapel staan. Hierdoor wordt voorkomen dat de inwoners van de stad zich, zoals nu, steeds achteraf overvallen voelen door de plannen van het gemeentebestuur.

De Flint mag niet verhuizen naar het nieuwe Eemplein. Het theater is betaald door de Amersfoortse bevolking en staat er pas vijftien jaar. Laat dat hele Eemplein sowieso maar zitten. Dat is alleen maar een prestigeproject voor projectontwikkelaars. De gemeente geeft alle minima een gratis computer en bijbehorend onderwijs. Dat creëert werkgelegenheid. Vanwege het 750-jarig bestaan van de stad mag iedere automobilist en fietser zijn voertuig 75 minuten gratis parkeren. En: omdat de gezondheidszorg en bijbehorende verzekeringen ontbetaalbaar worden, mag iedereen zich gratis, periodiek laten keuren door de GGD.

Het zijn enkele in het oog springende items van het verkiezingsprogramma van de Amersfoortse afdeling van de Nieuwe Communistische Partij Nederland. Na vorige keer niet mee te hebben gedaan aan de gemeenteraadsverkiezingen zijn de Amersfoortse communisten in deze campagne terug van weggeweest.

"Wat is communisme voor mij? Geen ongelijkheid, zeg ik in eerste instantie", antwoordt lijsttrekker Hein van Kasbergen. "De verschillen die ik om me heen zie zijn te groot. En niet alleen in Amersfoort. In de hele wereld."

Gek? Uit de tijd? Onzin, vindt Van Kasbergen. En hij staat zeker niet alleen in zijn verzet. Er is steeds meer verzet tegen het groeiende individualisme en gebrek aan medemenselijkheid. Kijk naar de antiglobalisten, de vakbonden en naar Latijns-Amerika. Cuba uitgezonderd, regeerden er tot voor kort alleen rechtse, behoudende, conservatieven op het continent. Tegenwoordig is het socialisme helemaal terug, in Bolivia, in Venezuela, in Chili.

"Zo snel kan het dus gaan", lacht Van Kasbergen optimistisch. De successen zijn volgens hem dan ook legio. Het 'nee' tegen Europa. De havenarbeiders die zich recent met succes verzetten tegen de Europese regelgeving. "Geloof me, daar is het grootkapitaal behoorlijk misselijk van."

Het communisme is niet vol te houden in deze kapitalistische wereld. Wederom onwaar. "We hoeven niet gelijk te zijn. Wij zeggen niet 'ga maar niet studeren, gebruik je capaciteiten maar niet, want we moeten allemaal gelijk zijn". Het gaat erom geen ongelijkheid te creëren. De één is de ander van dienst. Werkenden betalen de gratis studie van diegene met wat meer capaciteiten. Van de hoogopgeleide wordt verwacht dat hij als een soort intellecutele voorhoede opkomt voor de belangen van de arbeiders."

Van Kasbergen hoopt vooral Amersfoorters te bereiken die het vertrouwen in de politiek verloren zijn. Die, moegestreden als ze zijn, niet gaan stemmen. "Wij willen die onmacht een stem geven. Mensen die nu uitgerangeerd langs de kant staan willen we erbij betrekken. Werkloosheid? Dat los je op met arbeidstijdverkorting. Maar dan wel bij een gelijkblijvend loon. Wie dat betaalt? Die grote bedrijven. Ach man, wat maken die een winst. Op de beurs is vorig jaar 24 miljard verdiend."

Bron: AD Amersfoortse Courant.