World Social Forum in Venezuela


 

Het World Economic Forum van prominente politici en zakenlieden in Davos heeft een tegenhanger: het World Social Forum (WSF). Het WSF ging dinsdag 24-1 van start met een massale anti-oorlogsdemonstratie, gericht tegen het Amerikaanse Irak-beleid. Duizenden activisten trokken door de straten van de Venezolaanse hoofdstad en riepen leuzen als 'Bush is een fascist, Bush is een terrorist'. Daarentegen prezen veel demonstranten de Venezolaanse president Hugo Chávez, die zich profileert als tegenstander van Bush. Chávez is onder meer sterk tegen het idee van een vrijhandelszone voor het gehele Amerikaanse continent, zoals Bush bepleit. Chávez sprak later deze week de andersglobalisten toe. Andere sprekers zijn de bekende Uruguayaanse schrijver Eduardo Galeano, Danielle Mitterrand, weduwe van de voormalige Franse president, en ex-Nobelprijswinnaar Adolfo Perez Esquivel (Argentinië). De WSF-organisatoren verwachten meer dan 100.000 deelnemers, onder wie vakbondslieden, milieuactivisten, vertegenwoordigers van inheemse volkeren, linkse parlementariërs en anarchisten. In honderden panels wordt gesproken over onder meer de strijd tegen het imperialisme, de schuldenproblematiek, de wereldhandel en de dialoog tussen de godsdiensten. (FD, 26-1-2006)