Redactie buitenland
Als laatste stoot in de nieuwe ruzie met Washington over vermeende VS-spionage waarschuwde de Venezolaanse president Hugo Chávez zijn aanhangers op zondag 5-2 dat de VS zouden kunnen proberen zijn komende gooi naar het presidentschap te saboteren.
De linkse president Chávez, die herhaaldelijk de regering Bush beschuldigt van pogingen hem af te zetten, heeft het VS-imperium bestempeld als zijn aartsvijand in de decemberverkiezingen. Washington meent dat de door Chávez ontworpen socialistische revolutie een destabilisatie van de regio riskeert, maar verwerpt dat men hem, als propaganda, zou willen verdrijven.
Chávez zei: "Zij zullen gaan oproepen tot omverwerping van onze regering en zullen pogen ons in een situatie te brengen van onbestuurbaarheid en chaos. Dat is wat het imperium van plan is en daar wil het al het mogelijke aan doen, dus wij moeten alert zijn." (De Venezolaanse presidentsverkiezingen zijn bepaald op 4 december).
Deze beschuldiging kwam enkele dagen na Chávez' bevel tot uitzetting van John Correa, marineattaché van de VS, wegens pogingen om Venezolaanse militaire functionarissen over te halen staatsgeheimen door te geven aan het Pentagon. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS ontkent de beschuldiging en zond op vrijdag de stafchef van de Venezolaanse ambassade weg in een reactie van 'gelijke munt'. Tijdens een manifestatie van tienduizenden aanhangers op zaterdag 4-2, zei Chávez dat hij Venezolaanse olieraffinaderijen in de VS zou sluiten als Washington de banden met het olierijke land in Zuid-Amerika zou verbreken. Hij voegde eraan toe dat hij één miljoen Venezolanen wil bewapenen om het land te beschermen tegen een mogelijke invasie door de VS.
Chávez heeft de arme Venezolaanse bevolking voor zich gewonnen door een miljardenplan voor sociale ontwikkeling en door een scherpe veroordeling van de Amerikaanse buitenlandse politiek en haar vrijemarktstrategie. Vorige week kondigde Chávez af: optrekken van het minimumloon, belastingverlaging en nieuwe begrotingsinitiatieven, als opening van de verkiezingscampagne die hij, naar algemeen verwacht wordt, volledig zal winnen. Onder zijn leiderschap werkt Venezuela, de vierde grootste olieleverancier voor de VS, aan het terugdringen van de Amerikaanse invloed in de regio en aan het scheppen van bondgenootschappen met landen als Iran en Cuba, die bij de VS niet bepaald geliefd zijn.
Bron: Reuters, Caracas, Venezuela, 5-2-2006, vertaling Thomas Janssen.