Ondertussen in Groningen...


 

Annabelle Schouten

De verkiezingscampagne is in volle gang, flyers worden rondbezorgd, debatten gevoerd en de openbare bijeenkomst wordt voorbereid. Op de stemwijzer scoort de NCPN zeer goed (staat als derde!). Een stemwijzer is echter geen graadmeter voor de werkelijke uitslag.

Niettemin valt er voor de NCPN stemmenwinst te boeken; er zijn nog veel zwevende kiezers. Opvallend in de campagne is dat de SP zich nogal tam opstelt. Ze solliciteert naar het pluche van de collegebanken. Een partij links van de SP in de gemeenteraad is dan ook noodzakelijk! De Stadspartij, die al vier jaar in de raad zit, probeerde op het laatst nog vertrekkend wethouder Smink van Ruimtelijke ordening, die verantwoordelijk is voor het debacle van CiBoGa (een wijkvernieuwingsgebied dat al jaren grotendeels braak ligt, terwijl er al wel voor miljoenen is geïnvesteerd in bodemsanering) beentje te lichten door een motie van wantrouwen in te dienen, maar alleen de Stadspartij zelf steunde de motie. Het heeft uiteraard weinig zin om dat vlak voor de gemeenteraadsverkiezing nog te proberen (de stagnatie bij de bouw van CiBoGa is al jaren het geval). Bovendien zal je daarvoor toch eerst huurders moeten organiseren.

Debatten

Eén van de debatten waar de NCPN aan deel nam was Groningen@Work, het beleid om jongeren die werkloos zijn te verplichten om onbetaalde arbeid te verrichten in ruil voor een uitkering. De organisatie was in handen van FNV Jong, Groninger Studentenbond en politieke jongerenorganisaties. De CJB was aanwezig op deze bijeenkomst, maar vond de opzet ervan zeer matig. Jongeren die het betrof waren er vrijwel niet, achter de tafel waren het vooral de bobo's van politiek en gemeente, en verder jongeren van politieke organisaties in de zaal. Het was dus vooral een debat óver werkloze jongeren, maar niet mét werkloze jongeren. De CJB zal de organisatie aanspreken over deze opzet en zal bij uitkeringsinstanties onder werkloze jongeren werken met flyers met de eis: volwaardig werk tegen volwaardig loon.

Lokaal akkoord

Eenzelfde soort kritiek kan worden geuit op de twee bijeenkomsten over het lokaal akkoord, een convenant tussen gemeente en corporaties over zaken als huisvestingsbeleid, bouw- en woningtoewijzing. Veel huurders kwamen niet opdagen, meestal alleen de georganiseerde huurders, en voor de rest politici en gemeenteambtenaren en medewerkers van corporaties. Veel weerwoord op het afbraakbeleid van de sociale huisvesting kwam er dan ook niet. Bovendien betreft het convenant alleen afspraken tussen de gemeente en de corporaties; de huurders zijn al geruime tijd géén partij bij deze afspraken. De NCPN houdt zich liever bezig met de concrete strijd van de huurders in plaats van met dit soort debatten. De praktijk van dat beleid komt er op neer dat de gemeente het overlaat aan de corporaties en huurders om zaken als wijkvernieuwing aan te pakken. Afgelopen week werd in de raadscommissie twee keer een onderwerp behandeld over sloop van huurwoningen in het Blauwe Dorp en in de Nieuw Indische Buurt.

Demonstratie 8 april: Houd huren betaalbaar

De NCPN roept op om deel te nemen aan de demonstratie op 8 april in Amsterdam tegen de huurliberalisering (de plannen van minister Dekker). Lokaal wil de NCPN huurders mobiliseren om deel te nemen aan deze demonstratie. Er zal komende tijd hard gewerkt moeten worden om de huurdersorganisatie weer op poten te krijgen en nog verdere prijsopdrijvingen en afbraak van socialewoningbouw tegen te houden. Huurders die via een huurdersorganisatie lid zijn van de Woonbond kunnen tegen gereduceerd tarief (15 euro) een treinkaart kopen. Informeer bij de plaatselijke huurdersorganisatie.

Meer informatie:

http://www.woonbond.nl

http://www.keerhettij.nl

http://www.stopdekker.nl

SASH-Groningen

In de aanloop naar 8 april organiseert het comité Stop Afbraak Sociale Huisvesting in Groningen (SASH Groningen) een bijeenkomst voor huurders en belangstellenden. Deze bijeenkomst vindt (onder voorbehoud) plaats op maandag 3 april, 's avonds om 20.00 uur in het Floreshuis, Floresplein, Groningen. Onderwerpen: De mobilisatie voor 8 april, het opbouwen van een sterke huurdersbelangenorganisatie en strijd tegen onnodige sloop. Er wordt een DVD vertoond over het 'maatschappelijk ondernemerschap' van corporaties (project van studenten/Hanzehogeschool samen met SASH-Groningen). Meer informatie bij: 050-5711929 (Rob Heusdens).