GEMEENTERAADSVERKIZINGEN HEILOO 2006
Een waarschuwingsbordje in Heiloo. Zonder de NCPN in de raad zal een groot aantal zaken minder worden. Daarom kies W. Gomes dan gaat het minstens 16 procent beter in Heiloo.
|
Al ver voordat Willem Gomes in maart 2002 als raadslid werd gekozen was hij zeer actief in plaatselijke acties. Zoals onder meer in de met succes bekroonde bijna solo-actie voor het behoud van het huidige oude raadhuis uit 1927, en bedenker en mede-oprichter van het 'actiecomité Diftar Nee'. Door grote inzet en massale ondersteuning vanuit de bevolking moest de gemeente met haar onpraktische ideeën bakzeil halen.
Na zijn benoeming tot raadslid heeft Willem Gomes zijn activiteiten voortgezet door onvermoeid het college waar nodig te bekritiseren, duidelijk schriftelijk en mondeling commentaar te leveren, en op te komen voor dé belangen en rechten van de burgers van Heiloo.
Onderstaand enkele voorbeelden van zijn activiteiten:
- In de afgelopen 4 jaar tientallen inwoners geadviseerd en gestimuleerd om voor hun rechten als burgers op te komen. Met velen meegegaan naar het gemeentehuis voor gesprekken met ambtenaren en wethouders en bezoeken aan de bezwaarcommissie.
- Voor vier gezinnen die in grote woonproblemen verkeerden en door het gemeentelijk apparaat desondanks niet als urgent werden bestempeld, met veel moeite en tegenwerking toch een urgentieverklaring én woonruimte verkregen.
- Willem Gomes heeft in de afgelopen 4 jaar zo goed als alle maandelijkse raadsvergaderingen en de drie commissievergaderingen bijgewoond en zich duidelijk laten horen.
- Gomes heeft steeds geijverd voor de verhoging van de eindejaarsuitkering voor de mensen in de bijstand. Via een door hem ingediende motie is dat bedrag in 2003 dan ook verdubbeld. Doordat de eindejaarsuitkering per 1 januari 2004 werd afgeschaft heeft Gomes op eigen kosten succesvolle kerstpakkettenacties voor de minima georganiseerd. In december jl. konden 36 huishoudens een pakket in ontvangst nemen.
- Heeft altijd tegen de verhoging van de gemeentelijke belastingen gestemd. Die verhogingen zijn alleen maar noodzakelijk wanneer de gemeente echt in grote financiële problemen zou zitten. Door een aantoonbaar onjuist financieel beleid is er op een lichtzinnige wijze met geld van de burgers omgegaan. Zoals het te vaak en te duur inhuren van adviesbureaus en de grootste financiële miskleun t.w. de verkoop van 66.448 m2 grond aan de Golf- en Countryclub Heiloo voor de veel te lage prijs van 5 euro per m2. De werkelijke prijs voor de verkoop van grond bestemd voor "recreatieve doeleinden golfbaangrond" is veel hoger. Alleen de NCPN heeft zich in deze materie verdiept! De NCPN overweegt een rechtszaak.
- Ook heeft het college van B & W de GCH bevoordeeld door op kosten van de gemeente op de Lagelaan een passeerplek aan te leggen voor het verkeer naar en van de golfbaan. Ook in dit geval is de NCPN de enige partij die het college hierover bekritiseert. Brieven van de NCPN worden niet door het college beantwoord!!!!
- Verder was het de NCPN die als enige politieke partij in augustus 2005 een schrijven aan het college richtte met tientallen vragen n.a.v. het afkeuren door Gedeputeerde Staten van het bestemmingsplan Stationsomgeving 2004. Door dit schrijven, waar ook de pers verslag van deed, kwamen demankementen van het college nog duidelijker in beeld.
- Het was wederom de NCPN die begin december jl. vele vragen aan het college stelde inzake de masten met GSM en UMTS-antennes op het grondgebied van Heiloo. De NCPN wil dat het gemeentebestuur de strijd aanbindt met UMTS en GSM vanwege de ook in ons dorp bestaande angst en klachten over de medische gevolgen van de straling. Tientallen andere gemeenten zijn al tot een verbod overgegaan.
Een greep uit het programma voor de gemeenteraadsverkiezingen:
De NCPN is onder meer vóór:
- Een snelle realisatie van betaalbare sociale woningbouw. Dure woningen en appartementen zijn er al genoeg in Heiloo. Een door de NCPN ingediende motie om 50% van de nieuwbouw voor sociale woningbouw te bestemmen is, met uitzondering van GroenLinks, door de andere partijen verworpen.
Vooral starters maar ook ouderen dienen te profiteren van goedkope nieuwbouwwoningen. Alle huishoudens die aangewezen zijn op een betaalbare huurwoning dienen ook daadwerkelijk gehuisvest te worden. En dan niet alleen de doelgroep met een inkomen tot de huursubsidiegrens, maar alle huishoudens met een inkomen tot anderhalf keer modaal, omdat voor hen een koopwoning tegenwoordig ook veel te duur is.
- Net als bij de verkiezingen in 2002 pleit de NCPN voor het weer 's avonds, 's nachts en in het weekeinde beschikbaar zijn van de eigen plaatselijke huisarts. Bij ongevallen en ziekten op die tijden is de huisartsenpost in Alkmaar-Noord voor velen, vooral ouderen, een probleem gebleken.
- Het eisen bij Provinciale Staten door het college voor goed en goedkoop en meer uitgebreid openbaar vervoer in ons dorp. Alleen busvervoer langs de Kennemerstraatweg is een aanfluiting van het recht van mensen op bereikbaar openbaar vervoer. Een grotere gemeentelijke subsidieverlening voor de organisatie Belbus Heiloo.
- Het nog in 2006 realiseren van een grote kostenbesparende afdekinstallatie voor zwembad Het Baafje. Dit mooie veelbezochte zwembad dient in gemeentelijk bezit te blijven.
- Het door het gemeentebestuur accepteren van de terecht gestelde eisen door het Platform Cliëntenparticipatie Gehandicaptenbeleid Heiloo inzake het 10-voorwaardenplan voor de WMO.
- Het in stand houden van het volkstuinencomplex aan de Hoogeweg bij de nieuwbouw in Zuiderloo. De NCPN heeft als enige partij deze eis gesteld.
- Een totaal kapverbod voor gezonde bomen.
De beeldbepalende 8 populieren waarvoor in oktober 2004 804 handtekeningen van burgers zijn verzameld om te protesteren tegen de zinloze kap, moeten op hun plek bij de Holleweg/De Kreek blijven staan. De NCPN heeft samen met Milieu Contact Heiloo deze succesvolle actie georganiseerd. Duidelijk is geworden dat de opmerking van wethouder Daas, dat enkele populieren het treinverkeer zouden schaden, op een leugen berust.
Ook de 4 rode beuken bij het station moeten behouden blijven!
- Het nu snel en definitief stoppen met het spuiten van schadelijke chemische onkruidbestrijdingsmiddelen.
- Het dierenwelzijnsbeleid onder de verantwoordelijkheid van een wethouder te brengen. Dieren zijn zeer belangrijk. Ook voor het welzijn van mensen.
De gemeente Castricum heeft al een wethouder belast met dierenwelzijnsbeleid. De NCPN is tegen circusvoorstellingen met wilde dieren.
- Het tot een minimum beperken van de storende geluidshinder en luchtvervuiling door het vliegverkeer boven ons dorp. Het college dient veel actiever op te treden voor zijn burgers bij het ministerie en bij Schiphol.
De NCPN is TEGEN:
- De verkoop van gemeentelijke gebouwen zoals het Open Huis en de Oudheidskamer.
Privatisering van o.m. gymzalen, sporthal en zwembad Het Baafje.
Zowel bij verkoop als bij privatisering zijn de gebruikers, dus de bevolking, altijd financieel de dupe. Het college en de meerderheid van de gemeenteraad zijn hier voorstander van omdat de gemeente door financiële blunders in de rode cijfers is gekomen (685.000 euro). De burgers krijgen dan de rekening gepresenteerd door het onjuiste beleid waar college en de meerderheid van de raad vrede mee hebben.
Het college rekent zich voor 2006 en volgende jaren rijk met de verkoop van gronden. Maar als er grote winst gemaakt kan worden zoals in het geval van de verkoop van gemeentelijke grond aan de Golf en Countryclub Heiloo laat het die winst voor de bevolking liggen en bevoordeelt hiermee voor honderdduizenden euro's de elitaire golfclub. ALLEEN DE NCPN wijst deze vriendjespolitiek af!!
- De verdere aantasting van de rechten van de minima in ons dorp die op een bijstandsuitkering zijn aangewezen.
- De gemeentelijke bezuinigingen op groenvoorzieningen (58.000 euro) en het onderhoud van wegen (80.000 euro).
- Het bevriezen van de jaarlijkse subsidies voor de plaatselijke verenigingen en clubs.
- Nieuwbouw hoger dan drie verdiepingen. Dit om het dorpsgezicht en de dorpssfeer te sparen. De alleen maar op grote winsten uitzijnde projectontwikkelaars hebben al genoeg schade in Heiloo veroorzaakt.
Het college had in 2002 in zijn college-akkoord ook besloten om niet hoger te laten bouwen dan drie woonlagen, maar houdt zich niet aan zijn gemaakte afspraak!
De verdere aantasting van het dorpskarakter is duidelijk zichtbaar in het Stationsgebied. Sfeerloze en te hoge nieuwbouw.
Bij het door Gedeputeerde Staten afgekeurde bestemmingsplan Stationsomgeving staat de gemeente al voor 2 miljoen euro in het rood. En dit bedrag zal zeker groter worden. De burgers betalen uiteindelijk via de gemeentelijke belastingen en bezuinigingen de door bestuurlijke onjuistheden gemaakte tekorten.
- De aansluiting op de Rijksweg A9 ter hoogte van de Lagelaan.
- De verdere plaatsing van GSM/UMTS masten en antennes op het grondgebied van Heiloo.
Nieuwe Communistische Partij
Afdeling Heiloo
Secretariaat:
De Kandelaar 31
1852 KG Heiloo
Telefoon: 072-5334588