Wereldfocus

Ook Europa rijdt mee op de biobrandstoffenkar

Op 8 februari heeft de Europese Commissie haar biobrandstoffenplan gelanceerd. Omwille van de hoge olieprijzen, beperkte olievoorraden en klimaatverandering wil Europa de productie van biobrandstoffen promoten. Europa is tevens de grootste inporteur van olie ter wereld. Biobrandstof kan een alternatief zijn voor Russische olie en de uitstoot van broeikasgassen terugdringen. Om banen te creëren in Europa zelf zal 70-90 procent van de biobrandstoffenproductie moeten worden voorbehouden aan eigen boeren. Europese suikerboeren kunnen blijven produceren voor de productie van biobrandstoffen, ondanks de competitie van ontwikkelingslanden. (IPS, 13/18-2-2006)

Amerikaanse energiereuzen bereiken consensus over klimaatactie

Bush blijft zweren bij wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe technologieën, maar zonder dit te koppelen aan een beleid van verplichte emissiereducties. Volgens de invloedrijke ecologische denktank Pew Centre on Climate Change is een combinatie van technologie en beleid echter noodzakelijk. Het lijkt dat steeds meer Amerikanen zich achter deze visie scharen: niet alleen deelstaten beginnen bij gebrek aan een federaal beleid hun eigen beleid uit te stippelen, ook invloedrijke groepen binnen de civiele maatschappij roepen op tot verplichte reducties van de uitstoot van broeikasgassen. (IPS, 13/18-2-2006)

Chileense gletsjers toch meer waard dan goud

Woensdag gaf de Chileense overheid het groene licht voor een mijnbouwproject in de Huascovallei, op voorwaarde dat de lokale gletsjers blijven waar ze zijn. Eerder had het Canadese mijnbouwbedrijf Barrick Gold verklaard de gletsjers Toro I, Toro II en Espenanza te zullen verplaatsen om het goud eronder te ontginnen. De drie mijnen herbergen een van de grootste onontgonnen goudaders ter wereld, met een mogelijke opbrengst van 600.000 ton.

Volgens tegenstanders zal de mijn zowel de rivier de Huasco als de ondergrondse waterbronnen vervuilen en daardoor de watervoorziening van de bevolking in gevaar brengen. De tegenstanders zullen al het mogelijke doen om het project tegen te houden. De pas verkozen Chileense president Michelle Bachelet beloofde tijdens haar verkiezingscampagne de verwijdering of vernietiging van gletsjers in Chili niet toe te staan, een duidelijke toespeling op het project van Barrick Gold. (IPS, 13/18-2-2006)


De socialistische regering op Cuba, onder leiding van Fidel Castro, zet oliegelden in voor de bevolking. Castro blijft zich verzetten tegen het Amerikaanse imperialisme. Hij sprak op 24 januari jl. 1,4 miljoen mensen toe vóór de Amerikaanse Vertegenwoordiging in Havana: STOP BUSH.  

Oliemaatschappijen laten oog op Cuba vallen

De Spaans-Argentijnse oliemaatschappij Repsol YPF gaat samen met een Noorse en een Indiase onderneming voor de kust van Cuba naar olie boren. Hoe groot de voorraden precies zijn, is nog een raadsel. Ook China, waar de snel groeiende economie nog veel meer olie verbruikt, heeft een oog laten vallen op de Cubaanse olievoorraden. China onderhoudt goede relaties met de regering van Fidel Castro. Verder boren ook nog twee Canadese en een Braziliaanse firma op Cuba naar olie. Zelfs enkele Amerikaanse bedrijven hadden, ondanks het veertig jaar oude embargo, een clandestiene ontmoeting met de Cubaanse regering, maar die lekte uit. Volgens onderzoek gaan er in de Golf van Mexico 4,6 miljard vaten olie en 9.300 miljard kubieke voet aardgas schuil onder de zeebodem. Cuba, Mexico en de VS kunnen elk aanspraak maken op een deel van die fabelachtige schat. De grote voorraden die misschien schuilgaan voor de kust van Cuba, zijn wel een gokje waard, nu de olieprijzen waarschijnlijk hoog blijven. Tegen 2015 zou de wereldvraag 60 miljoen vaten per dag hoger kunnen liggen dan het huidige productievolume van 75 miljoen vaten per dag. (IPS, 13/18-2-2006)

Tien jaar armoedebestrijding levert pover resultaat op

Tien jaar nadat de Verenigde Naties het 'Decennium voor de Uitroeiing van Armoede' lanceerden, leeft nog een miljard mensen zonder schoon drinkwater, gezondheidszorg, adequate huisvesting en andere basisvoorzieningen. "Hoewel er vooruitgang is geboekt, is armoede nog lang niet uitgeroeid", concludeert José Antonio Ocampo, ondersecretaris-generaal voor Economische en Sociale Zaken. Het aantal mensen dat wereldwijd leeft van minder dan een dollar per dag, zakte tussen 1990 en 2000 van 27 procent naar 21 procent, maar op regionaal niveau blijven de verschillen groot. Na tien jaar maatregelen getroffen te hebben om armoede te bestrijden, kampt 40 procent van de wereldbevolking nog dagelijks met armoede. (IPS, 13/18-2-2006)

VS verdubbelen militaire uitgaven voor Afrika

De Amerikaanse regering verdubbelt dit jaar het budget voor militaire projecten in Afrika tot 31 miljoen dollar (26 miljoen euro). In 2008 moet dat bedrag nog eens verdriedubbeld worden, tot 100 miljoen dollar (84 miljoen euro). Dat is nodig om de groeiende islamitische terrorismedreiging in Noordwest-Afrika in de kiem te smoren, klinkt het bij het leger. Volgens de denktank International Crisis Group bestaan er echter al 60 jaar islamitische bewegingen in die regio, die nog nooit de hand hebben gehad in antiwesters geweld. Een verkeerde, hardhandige aanpak door het Amerikaanse leger zou hen wel eens kunnen mobiliseren, vreest de ICG. Ngo's denken dat de VS vooral hun stijgende oliebelangen in Noordwest-Afrika willen veiligstellen tegenover andere wereldmachten, o.a. China. Momenteel komt 12 procent van de olie die de Amerikanen jaarlijks verbruiken uit Afrika, en dat cijfer zal binnen 10 of 15 jaar nog met een kwart stijgen. "Het is deels imperiumbouw, deels veiligheidsmissie. Als wij er niet heengaan, gaat iemand anders." (IPS, 13/18-2-2006)

Boliviaans gas onder staatscontrole

Zoals beloofd, is de Boliviaanse president Evo Morales volop bezig de Boliviaanse olie- en gasexploitatie weer onder staatscontrole te brengen. Staatscontrole van de sector, maar in samenwerking met buitenlandse bedrijven, dat lijkt de bedoeling. Morales heeft al een contract afgesloten met het Venezolaanse PVDSA om de eigen YPFB weer op te richten. PVDSA heeft inmiddels ook een kantoor geopend in La Paz. Het Braziliaanse Petrobras lijkt interesse te hebben om te blijven en nieuwe investeringen te doen, maar het Spaanse Repsol is dat volop aan het terugschroeven. Ook andere bedrijven aarzelen, maar naar verluidt zouden China, India en Rusland al interesse hebben getoond, aldus Jorge Alvarado, president van YPFB. (IPS, 13/18-2-2006)