|
Pol de Vos
Met het budget van het Amerikaanse leger voor 2006 zou je voor alle Nederlandse gezinnen een mooi nieuw huis kunnen bouwen. Maar Bush heeft andere plannen met de voorziene 470 miljard euro.
Elk jaar maakt het Pentagon een tussentijds rapport op, maar het Defensierapport van dit jaar is het eerste strategische rapport na vier jaar oorlog voeren. Het vorige dateert immers van september 2001, kort na 9/11. Wie hoopte dat Bush intussen oorlogsmoe zou zijn, kan zijn illusies opbergen. "De Verenigde Staten voeren een langdurige oorlog", zegt het nieuwe Defensierapport van het Pentagon.(1) (Maar deze plannen zijn niet nieuw, ze staan al in rapporten van het PNAC [Project for a New American Century] van 1997 en 2000. Zie elders in Manifest. red. M.)
Het Amerikaanse defensiebudget voor het komende jaar bedraagt 440 miljard dollar (370 miljard euro), met daar bovenop nog eens 120 miljard dollar (100 miljard euro) voor de oorlog en bezetting in Irak en Afghanistan. Dit is méér dan de helft van alles wat wereldwijd aan bewapening wordt uitgegeven. Met die 470 miljard euro kun je zowat 1.880.000 woonhuizen van 250.000 euro bouwen. Maar Bush heeft geen geld om de volkswijken van het overstroomde New Orleans opnieuw op te bouwen...
"De strijd kan mogelijk in tal van andere landen tegelijk worden gevoerd en dit vele jaren lang", zegt het rapport. Daarom wil het Pentagon minder grote militaire bases en meer kleine mobiele eenheden die samenwerken in een losse netwerkstructuur. Om sneller te kunnen toeslaan, waar ook ter wereld. (Ook het laatste militaire offensief in Irak bewijst deze politiek. De VS zijn helemaal niet van plan Irak te verlaten. red. M.)
Ook de 'special forces' moeten met 15 procent toenemen tot zo'n 66.000 in 2011. Om "de strijd tegen opstandelingen en de capaciteit voor niet-conventionele oorlogsvoering" te versterken, zo heet het. Maar in Irak en Afghanistan weten ze onderhand wel wat dergelijke snel inzetbare en zwaar bewapende eenheden betekenen: overvallen op dorpen, uitkammen van steden, uitmoorden van elkeen die zich durft te verzetten, ontvoering, opsluiting en foltering van verdachten, opleiding van doodseskaders voor selectieve moordpartijen.
Voor het eerst in meer dan 20 jaar zijn kernwetenschappers in de VS een nieuwe waterstofbom aan het ontwikkelen. Dit is de eerste in een reeks van nieuwe nucleaire plannen. Als deze fase slaagt, zullen de Verenigde Staten over een kwarteeuw een volledig nieuw kernwapenarsenaal hebben. "We staan aan het begin van een opwindende periode", zei Linton Brooks, de Amerikaanse topverantwoordelijke voor nucleaire wapens.(2)
Noten
Solidair, 15-03-2006