Grote toestroom van belangstellenden en familie van slachtoffers tijdens onthulling monument. Links van burgemeester Deetman mw. Lalla Weiss. Foto Manifest
|
Bloemen leggen bij het monument. Foto Manifest
|
Mw. Lalla Weiss, woordvoerster landelijke organisatie. Foto Manifest
|
Wil van der Klift
Op maandag 27 maart werd in Den Haag een monument onthuld voor de slachtoffers van het Duitse fascisme onder Nederlandse Roma en Sinti. Op dezelfde avond vond de opening plaats van de tentoonstelling in beeld en woord: Sint oen Roma durch o tsiro en o Hollanto (Sinti en Roma door de eeuwen heen in Nederland). Tijdens de opening was er ook oog voor heden en toekomst.
Voor veel Roma en Sinti kwam het einde in de nacht van 31 augustus op 1 september 1944. De 3000 Sinti en Roma ('zigeuners') van het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau werden in die nacht vergast. Daaronder ook de circa vijftien Haagse zigeunerfamilies, die eerder dat jaar waren gedeporteerd.
Sinds maandag 27 maart staan de familienamen van de Haagse slachtoffers op het monument op het pleintje aan de Vondelstraat in het Zeeheldenkwartier. Burgemeester Deetman onthulde het gerenoveerde en aangevulde gedenkteken samen met nabestaanden van de vermoorde Sinti en Roma. Deetman stond stil bij de ongeluksdatum 16 mei 1944. Toen werden de Haagse Sinti en Roma opgepakt. "Wat voor de slachtoffers extra schokkend moet zijn geweest, was dat het Nederlandse politiemannen waren die hen kwamen ophalen", zei de burgemeester.
Ben Fama-Visscher vormde twee jaar geleden een comité om het monument in z'n huidige vorm te realiseren. Het nieuwe monument is een aansporing ons te blijven inzetten voor mensenrechten en democratie en tegen racisme. En vooral waakzaam te blijven voor het gevaar van opkomend fascisme.
De tentoonstelling 's avonds in het Atrium van het Haagse stadhuis geeft op indrukwekkende wijze het lot van de Sinti en Roma in de lage landen weer. Er loopt een spoor van afwijzing en vernedering door hun geschiedenis met als afschuwelijk hoogtepunt de verschrikkingen tijdens het Duitse fascisme.
Maar de situatie van de Roma en Sinti is nog allerminst rooskleurig. Mevrouw Lalla Weiss, woordvoerster van de landelijke Sinti- en Roma-organisatie hield een helder betoog over de noodzakelijke verbeteringen. Hieronder een deel uit haar verhaal:
"Onder de noemer van het Nederlandse woonwagenbeleid zijn Sinti en Roma vanaf de Tweede Wereldoorlog lange tijd gelijkgeschakeld met reizigers. Pas vanaf ongeveer de jaren negentig van de vorige eeuw zijn Sinti en Roma zich sterker en openlijker als etnische en culturele minderheid gaan onderscheiden. Oorzaken daarvoor zijn onder andere de afschaffing van de Woonwagenwet, het eigen emancipatieproces en een toenemende Europese belangstelling voor de positie van Sinti en Roma. De in Nederland wonende Sinti en Roma vormen een kleine heterogene groep, verspreid over ongeveer 100 gemeenten. De schattingen over het aantal Sinti en Roma lopen uiteen van 5.000 tot 10.000. Het gaat hierbij om verschillende groepen en vaak verschillende problemen. Er zijn Sinti en Roma die al lange tijd - al sinds vóór de Tweede Wereldoorlog - in Nederland verblijven. Er zijn Roma die in de jaren '70 een generaal pardon kregen; en er zijn Roma die vanaf de jaren '90 asiel hebben aangevraagd. Het Europese Comité tegen Racisme en Intolerantie heeft in zijn laatste verslag van 2000 over de situatie in Nederland de volgende kritische opmerkingen gemaakt:
Helaas gelden deze conclusies in 2006 nog steeds."
In dit verband is het tenslotte goed te melden dat de landelijke Sinti en Roma Organisatie momenteel een bezoekronde aan het doen is bij alle woonwagenlocaties waar Sinti en Roma zijn. Deze bezoekronde wordt gekoppeld aan overleg met gemeenten. Dit alles moet een inventarisatie opleveren van knelpunten, gewenste verbeteringen, lopende initiatieven en activiteiten. Doel is dat Sinti, Roma en gemeenten samen een beeld krijgen van activiteiten en projecten waar behoefte aan is. Deze bezoekronde is verder belangrijk om - daar waar nodig - de communicatie tussen een gemeentebestuur en de Sinti- en Romagemeenschap te verbeteren. En ook om het gemeentelijk beleid om te buigen van 'brandjes blussen' naar een meer proactieve opstelling."