Wereldfocus

'Clean Air Act' gered


 

De poging van de regering Bush om de 'Clean Air Act', een wet die luchtverontreiniging in de VS aanpakt, te versoepelen, is door een rechtbank in de staat Columbia een halt toegeroepen. Een coalitie van vijftien staten en een lange lijst van milieu- en gezondheidsorganisaties beschouwen deze unanieme uitspraak van de drie rechters als een grote overwinning. Ze zijn het er al langer over eens dat de regering Bush de onafhankelijkheid van het Agentschap voor Milieubescherming (EPA) ondermijnt ten voordele van zijn eigen politieke agenda. De 'Clean Air Act' van 1990 verplicht bedrijven bij elke modernisering ook moderne emissiefilters te installeren om de uitstoot van schadelijke stoffen tegen te gaan. Bill Lockyer, procureur-generaal van Californië, noemde de beslissing van de rechtbank een nieuwe fase in de strijd tegen de pogingen van de regering Bush om de regelgeving rond milieu en gezondheid te versoepelen. (IPS, 20/25-3-2006)

Amerikaanse media verklaren het klimaatdebat beëindigd

Het klimaatdebat is afgelopen en er is een duidelijke 'winnaar' uit de bus gekomen. Tot die conclusie komen toonaangevende Amerikaanse nieuwsbronnen. Zowel Time Magazine als het wekelijks nieuwsoverzicht 'World News Tonight' van ABC News erkenden deze week de overtuigende wetenschappelijke consensus over de opwarming van de aarde. De opwarming van de aarde werd tot nog toe steeds geportretteerd als een onopgeloste controverse tussen 'believers' en 'non-believers'. De Amerikaanse media zijn het er nu over eens dat de sceptici van het debat zich gesteund weten door lobbyisten van de belangrijkste vervuilende industrieën. Ook de regering Bush krijgt zware kritiek te verduren wegens het opzettelijk in de war brengen van de publieke opinie. Nu het debat is afgelopen, is het belangrijk om effectief aan oplossingen te werken, vinden de media. (IPS, 27-31-3-2006)

Protest tegen goudwinning in Indonesië


 

Het Amerikaanse bedrijf Newmont, de grootste goudproducent ter wereld, heeft zijn activiteiten in Indonesië voorlopig stopgezet nadat zijn mijn op Java werd bestormd door een vijftigtal mensen. Dit is de tweede mijn die zijn activiteiten moet staken na een blokkade. Eerder al moest de Amerikaanse firma Freeport Mcmoran zijn grootste goud- en kopermijn sluiten nadat er protest kwam van ngo's, omwonenden en het provinciebestuur van het Indonesische deel van Papoea. Omdat Freeport regelmatig te kampen heeft met protestacties heeft het bedrijf bescherming afgekocht bij hoge officieren van het leger en de politie. Het bedrijf is door Amien Rais, een van Indonesi's voornaamste politieke leiders, beschuldigd van drie grote misdaden: ecologische verwoesting van het land en vervuiling van het water; diefstal van goud en koper; en belastingontduiking. Het bedrijf zou minder goud en koper aangeven dan wat het werkelijk naar boven haalt. De autoriteiten dansen op het slappe koord, de bevolking laat haar ongenoegen duidelijk blijken en wil dat er meer van de natuurlijke grondstoffen in Indonesië blijven. (IPS, 20/25-3-2006)

Verlicht despotisme van de Veiligheidsraad weer onder vuur

Vijf kleine landen hebben een hervormingsvoorstel klaar dat het machtigste orgaan van de Verenigde Naties, de Veiligheidsraad, transparanter moet maken en meer legitimiteit moet verschaffen. Want waarom mag de rest van de wereld niet weten wat er precies in de Veiligheidsraad wordt bedisseld, redeneren ze? Laat de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad - de VS, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk - verantwoording afleggen als ze gebruikmaken van hun vetorecht, stellen Zwitserland, Costa Rica, Jordanië, Liechtenstein en Singapore voor. Als één van de grootmachten gaatdwarsliggen, moet deze daarover tekst en uitleg geven. De vijf vinden ook dat er veel meer overleg moet komen tussen de Veiligheidsraad en de Algemene Vergadering van de VN, waarin alle lidstaten zetelen. Verwacht wordt dat veel landen zich achter het voorstel zullen scharen. Maar uiteindelijk beslist de Veiligheidsraad zelf over zijn manier van werken. En een veto van een van de permanente leden volstaat om het voorstel in de prullenmand te doen belanden. Wat waarschijnlijk ook zal gebeuren. (IPS, 20/25-3-2006)

Regering India komt op voor de dalits

UPA (United Progressive Alliance), de leidende coalitie in de regering, heeft een controversieel wetsvoorstel op tafel liggen, waardoor privébedrijven zullen worden verplicht om arbeidsplaatsen voor te behouden aan de dalits, de kastelozen. Vooral enkele invloedrijke industriëlen zijn tegen de wet gekant. Zij zien de positieve discriminatie als een struikelblok in de strijd om internationaal concurrerend te worden. Anand Mahindra, een bedrijfsleider en tegenstander van het voorstel: "Zomaar dalits aanwerven kan niet, we moeten ook kijken naar de competentie van de mensen." (IPS, 27/31-3-2006)

Suez maakt het te bont in Latijns-Amerika

Het Franse waterbedrijf Suez moet de aftocht blazen in Argentinië en Bolivia. De regeringen van die landen nationaliseren de watervoorziening. En verrassend genoeg staat de Wereldbank hier voor open. Vorige week verbrak president Néstor Kirchner officieel het 30-jarige contract met Aguas Argentinas, een dochter van Suez. Volgens de Argentijnse president is het waterbedrijf zijn contractuele verplichtingen niet nagekomen. Het dreigde met prijsverhogingen (verviervoudiging) en er waren klachten over de dienstverlening. Buurland Bolivia verscheurde zijn contract met Suez vorig jaar al, om redenen vergelijkbaar met die van Argentinië. Eind deze maand komt er een deadline voor het vertrek uit Bolivia. De inheemse president Evo Morales richt zich intussen tot de Wereldbank voor de financiering van een staatswaterbedrijf. Ook de Argentijnse president Kirchner heeft, na een vruchteloze zoektocht naar een opvolger voor Suez in de privésector, aangekondigd dat hij een staatsbedrijf zal oprichten om de taken van Suez over te nemen. Zonder Argentinië, waar Suez tien miljoen mensen bediende, en Bolivia, heeft het bedrijf nog concessies in twee landen in Latijns-Amerika: Brazilië en Mexico. (IPS, 27/31-3-2006)