In Nepal klinkt luid de roep om een (socialistische) republiek


Roep om afzetten koning Nepal groeit. (Foto's Bibi Funyal) 


 

Redactie buitenland

Koning en volk van Nepal staan lijnrecht tegenover elkaar. De autoritaire vorst Gyanendra weet echter van geen wijken en dus zwelt in de straten de roep om een republiek aan. Overal in het land vallen gewonden en doden als soldaten en politieagenten inhakken op de demonstranten en op hen schieten. Honderden demonstranten zijn opgepakt.

De koning heeft feitelijk de oorlog verklaard aan zijn eigen bevolking, door alle mogelijke middelen in te zetten tegen vreedzaam bedoelde demonstraties voor democratie, radicaliseren de Nepalezen. Zaterdag demonstreert de goed opgeleide middenklasse. De advocaten, de dokters en de journalisten. Zondag zwelt de massa aan met doorsnee Nepalezen. Duizenden Nepalezen roepen: "Murdabad, murdabad!", "Weg met de koning!" Maar aan de basis van de protesten staat de jonge generatie. De studenten. Zij gingen als eersten de straat op, zij krijgen de meeste klappen.

Het is een bondgenootschap van zeven politieke partijen dat, publiekelijk gesteund door maoïstische opstandelingen, heeft opgeroepen tot een vierdaagse landelijke staking en een grote vreedzame demonstratie op zaterdag om te protesteren tegen het regime van Gyanendra, dat vanaf 2002 alle macht in het land naar zich toe heeft getrokken. Maar terwijl de politieke partijen de mogelijkheid van een echte constitutionele monarchie zorgvuldig openhouden, weet Gyanendra van geen wijken.

De jonge generatie vindt de monarchie een achterhaald instituut en een instrument van buitenlandse imperialistische machten. Daarom hebben de maoïstische opstandelingen zoveel succes op het platteland. In de afgelopen jaren is hun positie alleen maar sterker geworden, toen koning Gyanendra zich ontpopte tot een autocratisch heerser die Nepalezen liet verdwijnen en onschuldigen zonder vorm van proces achter tralies zette. En nu hij op gewelddadige manier een einde probeert te maken aan de demonstraties, wordt de republikeinse stem steeds luider. Met de mensenrechten is het heel erg slecht gesteld onder dit regime, en bovendien heeft het een groot belang bij het in stand houden van de oorlog met de maoïsten. Daar verdienen deze oorlogsheren geld aan.

Voor het eerst in de geschiedenis gaan Nepalezen de straat op ondanks een uitgaansverbod. Er wordt excessief geweld gebruikt. Als het zo doorgaat, kan het alleen maar verder escaleren.

Bron: Vk, 10-4-2006.