Ingezonden: Amsterdams Spreekuur Work First: zinnige activering of ouderwetse tewerkstelling?

Eerst aan het werk, dan een uitkering. Dat is in het kort de Work First-methode. Veel mensen met een bijstandsuitkering of een aanvraag daarvoor komen bij dit soort projecten terecht. Weigeren is voor een gezond mens onmogelijk, maar wat vinden de betrokkenen er zelf van? De Bijstandsbond houdt spreekuur voor klachten over Work First. Zoals de naam al doet vermoeden, is Work First geen vaderlandse uitvinding. De uit Amerika overgewaaide aanpak heeft tot doel mensen actief te krijgen, dan wel te houden, zodat hun kansen op de arbeidsmarkt worden vergroot. Maar is dat theorie of praktijk? Met de komst van de Wet Werk en Bijstand (WWB) zijn gemeenten verantwoordelijk voor de bijstandsuitkeringen. Zij moeten met een vast budget de bijstandsuitkeringen betalen. Overschrijdingen moeten ze zelf bekostigen, overschotten mogen ze houden. Vandaar dat er gerekend wordt op de verschillende stadhuizen. Worden mensen zodoende tot cijfers gereduceerd?

Work First in Amsterdam

Van de Dienst Werk en Inkomen (DWI) krijgen we de volgende cijfers door over Work First in Amsterdam. Er zijn twee projecten die voor de bijstandsgerechtigde een jaar duren: WorkStar van reïntegratiebedrijf FourStar en Niet Zonder Werk van Randstad. Bij WorkStar gaat het jaarlijks om 200 mensen, waarvan er 130 aan het werk zouden komen. Bij het bedrijf FourStar heet dat overigens vagelijk een 'vervolgstap', waarbij het onduidelijk is of het een echte baan of een ander traject is. Bij Niet Zonder Werk komen er jaarlijks 350 mensen langs, waarvan er 30 aan de bak komen, volgens de DWI. Dan heeft het CWI nog een kortlopend project van zes weken voor mensen met een goed vooruitzicht op de arbeidsmarkt. Dat hebben nu in totaal zo'n 420 mensen gedaan en 70 procent daarvan heeft werk gevonden. De overige 30 procent klopt weer aan bij de DWI.

Vormen van tewerkstelling

Voorzitter Jan Laurier van de Landelijke Cliëntenraad zei een jaar na de invoering van de WWB op WAOcafe.nl: "Wat we verder zien is dat de zogenaamde Work First-projecten zich steeds meer ontwikkelen tot allerhande vormen van tewerkstelling, die dienen om een drempel op te werpen voor het verkrijgen van een uitkering. Wat je bijvoorbeeld ziet gebeuren is dat mensen die een uitkering aanvragen meteen met behoud van uitkering aan het werk worden gezet bijvoorbeeld in de Sociale Werkvoorziening."

Spreekuur en bijeenkomst

Om klachten over Work First-projecten te horen en te inventariseren heeft de Bijstandsbond op woensdag 3 en 10 mei een telefonisch spreekuur georganiseerd van 13.00 tot 18.00 uur. Op donderdag 11 mei is er in het Dijktheater ook een bijeenkomst waar mensen hun verhalen en klachten kunnen melden.

De Bijstandsbond is bereikbaar op telefoonnummer 020 - 689 88 06. Het Dijktheater, Da Costakade 160, Amsterdam Oud-West. Ook MUGweb zal hierbij aanwezig zijn, maar mocht u uw klacht of verhaal al willen melden, kan dat door ons te mailen. Graag horen we ook of u bereid bent uw verhaal te vertellen voor MUGwebradio.

Bart van Maanen