Social-economische redactie
De moraalridders van de vrije markt, verenigd in het VNO-NCW, vinden importheffingen op Chinese schoenen wel in de haak. Meten met twee maten is hen niet vreemd. "Een handelsdrempel, maar daarmee nog niet onredelijk", vindt de belangenorganisatie van Nederlandse ondernemers. Lang niet alle vrije jongens zijn het daar mee eens. Kapitalistische achterhoedegevechten.
Vanaf begin april geldt de extra douaneheffing voor Chinese en Vietnamese schoenen. Opnieuw een teken dat de Europese Unie het moeilijk heeft met de concurrentie uit Aziatische economieën. Het gaat om een voorlopige heffing, die volgens de Europese Commissie zal leiden tot een prijsstijging van hooguit anderhalve euro per paar. Vóór oktober moet de EU besluiten of de heffing definitief wordt.
"Natuurlijk vinden China en Vietnam het een slecht idee en zijn Europese importeurs en winkeliers ook niet enthousiast", weet de Haagse lobby-groep te melden. Handelsdrempels zijn altijd lelijk, orakelen ze, want op termijn wordt niemand er beter van. Maar... "soms zijn tijdelijk handelspolitieke maatregelen gewoon nodig als anderen zich niet aan internationaal aanvaarde spelregels houden. Daarvoor zouden de antidumpingregels van de wereldhandelsorganisatie WTO ook bedoeld zijn", beweren onze vaderlandse ondernemers glashard. Alsof die regels niet steeds al het doel hadden om de rijke westerse landen te bevoorrechten.
Wat doen de Chinese en Vietnamese fabrikanten van leren schoenen eigenlijk fout? Zij profiteren van staatssteun: goedkope vormen van financiering, belastingvoordelen, lage grondprijzen en dergelijke. "Allemaal zaken die niet thuishoren op een eerlijk functionerende internationale markt", vinden de Nederlandse kapitalisten. Hier botsen inderdaad twee werelden.
Hier botsen individualisme en solidariteit, hier botsen private belangen en collectieve, hier botsen kapitalisme en socialisme. Maar vooral het verleden en de toekomst. Het zijn kapitalistische achterhoedegevechten. Het is het gevecht van de verliezer en de winnaar, de verdwijnende en de opkomende markt. Daar kunnen een paar extra douaneheffingen niets aan doen. De huidige regels van het internationale economische speelveld komen steeds meer onder druk te staan. De besten zullen winnen, niet omdat ze heilig geloven in individualisme en 'vrije' markt, maar omdat ze een collectieve prestatie leveren. Kapitalisme is oud, socialisme nieuw!
De VNO-NCW-opvattingen zullen door de praktijk worden achterhaald. Een deel van de kapitalisten verzet zich er nu al tegen. Welbegrepen eigenbelang!
Bron: Forum, 06-04-2006 (Opinieblad VNO-NCW)