Werkwilligen vechten voor een baantje.
|
Bananenplantages besproeid met pesticiden terwijl mensen aan het werk zijn.
|
Katholieke bisschoppen veroordelen grondwetswijzigingen. (Foto: LISA M. DAHM)
|
Migrantenwerkers bezoeken de Filippijnen.
|
De Filippijnen is wereldwijd bekend om haar export van arbeiders die goed zijn geschoold, goed Engels spreken en bereid zijn om ieder soort werk te doen. Er werken meer dan vijf miljoen Filippino's in het buitenland en de economie is er afhankelijk van geworden. De keerzijde van deze export laat echter ook duidelijke gevolgen zien: sociale ontwrichting bij de families en een groot tekort aan ervaren werkkrachten voor de lokale industrie. Na de leegloop van technisch en medisch personeel zijn nu de Katholieke priesters aan de beurt.
Ondanks veel pogingen van president Arroyo om de grondwetswijzigingen door te drukken, wordt de oppositie tegen de plannen steeds breder. In een recente opiniepeiling heeft 56 procent van de bevolking zich uitgesproken tegen grondwetswijzigingen. Onlangs hebben ook de Katholieke bisschoppen, de Makati Business Club en een aantal lokale overheden zich uitgesproken tegen de plannen van de president. Anderen geven toe onder druk te staan.
Ondanks het opheffen van de noodtoestand is de tolerantie van de regering tegenover oppositie ver te zoeken. De media worden regelmatig herinnerd aan de opdracht om 'gebalanceerd' nieuws te brengen. Rond een te kritisch radioprogramma is zodanig druk uitgeoefend dat het uit de ether is gehaald. Demonstraties worden met harde hand uiteengedreven en zelfs het houden van een spreekbeurt over de grondwetswijzingen kan tot arrestatie leiden.
De progressieve parlementsleden houden zich nog steeds schuil in het parlementsgebouw. Zij hebben nu ook een blog opgezet zodat iedereen hun belevenissen kan volgen. http://batasan6.blogspot.com
Bron: Filippijnengroepen Belgiƫ-Filippijnen Actueel 19-4-2006.