Jan Ilsink/Hans Heres
De komst van de Blauwe Stad zou een versterking betekenen voor de omliggende dorpen. Dat was een argument dat destijds door voorstanders werd gebezigd om twijfelaars over de streep te trekken. De jongste plannen voor de vestiging van een grote supermarkt op het terrein van De Hardenberg is het zoveelste feit dat De Blauwe Stad de dorpen niet gaat versterken, maar juist de das om gaat doen.
Door 'Gevekeontwikkeling' is bij de gemeente een verzoek ingediend voor het verplaatsen van de C1000 supermarkt in Beerta naar locatie De Hardenberg in Finsterwolde. Firma Schuitema, eigenaar van onder meer de C1000 supermarkten, wil op De Hardenberg een nieuwe, grotere supermarkt bouwen. De C1000 in Beerta zal dan worden gesloten. Volgens Schuitema is de parkeerplaats daar te klein en zijn er in Beerta geen uitbreidingsmogelijkheden voor de supermarkt. De Hardenberg is een locatie aan de rand van het dorp Finsterwolde richting Beerta, maar vooral vlakbij toekomstige woonlocaties in De Blauwe Stad. Er zijn daar al enkele voorzieningen gevestigd: lagere school, peuterspeelzaal, bibliotheek, sporthal, zwembad en apotheek. De gemeente is bezig met plannen om op De Hardenberg bovendien een medisch centrum te vestigen. Nu zou daar een grote supermarkt bij komen. Het bestemmingsplan voor De Hardenberg voorziet daar niet in. Om de vestiging van een grote supermarkt mogelijk te maken zal de gemeenteraad moeten instemmen met een wijziging van het bestemmingsplan en bij spoed, vooruitlopend daarop, met het starten van de 'artikel 19-procedure'.
Wat is begonnen als een plek met voorzieningen die aanvullend zouden zijn op die in de dorpen, blijkt zich nu dus te ontpoppen als een locatie die voorzieningen uit de dorpen gaat wegzuigen. Deze concentratie van voorzieningen wordt inmiddels als belangrijke positieve factor voor vestiging in De Blauwe Stad gepresenteerd die mede de kostbare bouwpercelen en woningen in De Blauwe Stad moet rechtvaardigen.
In 1994 werd in Beerta het bejaardentehuis De Tjamme gebouwd. Dichtbij winkels om de ouderen in staat te stellen hun boodschappen zelf te doen en - nog belangrijker - tegelijkertijd andere mensen te ontmoeten. Ook was een argument dat de huisarts tegenover de locatie van De Tjamme praktijk hield. Met de huidige uitbreidingsplannen voor De Hardenberg worden deze argumenten van tafel geveegd. De belangen van de bejaarden, die moeilijk te voet een afstand van enkele kilometers kunnen afleggen, tellen niet meer mee. Wel stijgende winstcijfers van Schuitema en de belangen van nieuwe, kapitaalkrachtige bewoners van De Blauwe Stad. Bewoners, die over minstens één auto zullen beschikken, krijgen volgens de plannen nu voorzieningen op loopafstand aangeboden die de oudere, minder mobiele bewoners van Beerta gaan ontberen.
Op woensdag 26 april is over deze plannen in de raadscommissie Ruimtelijke Zaken van de gemeente Reiderland stevig gediscussieerd. De publieke tribune zat vol. Een vertegenwoordiger van de Seniorenraad, de beheerder van de Coöp. Supermarkt in Finsterwolde en een vertegenwoordiger van Dorpsbelangen Beerta hebben gebruikgemaakt van het spreekrecht. Niemand had een goed woord over voor deze plannen. Betoogd werd dat er in Finsterwolde geen plaats is voor twee supermarkten. Verwacht wordt daarom dat de vestiging van een grote supermarkt op De Hardenberg sluiting zal betekenen van deCoöp. Supermarkt in het centrum van Finsterwolde. De bewoners van Finsterwolde maken zich daarom, evenals de filiaalhouder, bezorgd om het behoud van deze voorziening. Bovendien heeft deze Coöp. Supermarkt dezelfde eigenaar als de Coöp. Supermarkt in Nieuweschans. Sluiting in Finsterwolde brengt ook het voortbestaan van de supermarkt in Nieuweschans in gevaar. De plannen voor méér voorzieningen op De Hardenberg zal dus een kettingreactie tot gevolg kunnen hebben van afbraak van voorzieningen in de dorpen. Bovendien zullen een tiental arbeidsplaatsen verloren gaan in de dorpen, waar werkgelegenheid al een groot probleem is.
Hoewel het coalitieprogramma van de collegepartijen PvdA en SP "de voorzieningen in de kernen op peil wil houden", lieten die partijen in de commissievergadering van 26 April doorschemeren wel voor de uitbreidingsplannen op De Hardenberg te voelen. Die plannen waren immers 'bouwtechnisch goed onderbouwd'. De SP verschool zich achter het argument dat ze door het voorgaande college voor een voldongen feit was geplaatst. Dit argument raakt echter kant noch wal. Op de komende raadsvergadering van 16 mei zal pas voor de eerste keer over deze plannen worden gesproken. Inderdaad zijn er door de voorgaande wethouder Hagendoorn gesprekken gevoerd met Schuitema van C1000, maar door de toenmalige NCPN-wethouder is vanaf het begin gezegd niet aan die plannen mee te zullen werken en daarmee ook niet akkoord te gaan. Door de voorzitter is daarop echter geheimhouding opgelegd.
De NCPN meent dat als uitbreiding op de huidige plaats in Beerta het probleem is, daarvoor een andere oplossing kan worden gezocht die wel voldoet aan de voorwaarden dat de voorziening in het Dorp blijft behouden en bereikbaar blijft voor mensen die slecht ter been zijn. Zowel de dorpen Beerta als Finsterwolde, als wellicht Nieuweschans, zouden dan hun voorzieningen kunnen behouden.
De NCPN zal in overleg met alle relevante organisaties en met de bevolking alles op alles zetten om de voorzieningen te behouden. Daarbij weet zij zich gesteund door het Raadsprogram, dat is opgesteld door de huidige coalitiepartijen in het college, en door de verenigingen van dorpsbelangen, die in de verkiezingscampagne onomwonden voor behoud van voorzieningen in de dorpen hebben gepleit.