Nederlandse leger brengt vrede in Uruzgan!
|
Redactie buitenland
Balkenende, gesteund door de PvdA, stuurt extra militairen en materieel naar Uruzgan, omdat het verzet van de Taliban in Zuid-Afghanistan steeds professioneler wordt. Ook breidt het geweld zich uit naar het oosten. "De veiligheidssituatie in Uruzgan is recentelijk aanzienlijk verslechterd", schrijven de ministers Kamp van Defensie en Bot van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Kamer.
Nederland zou aanvankelijk 1200 militairen leveren voor de internationale stabilisatiemacht (ISAF) in Uruzgan, met een uitloop naar 1400. Het worden er nu 1400 met een uitloop naar 1600. Tijdens de opbouwfase van de troepenmacht zullen er zelfs 2000 Nederlandse militairen in Zuid-Afghanistan zijn. Volgens de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) hangt de "aanzienlijke stijging" van het aantal incidenten in Uruzgan niet alleen samen met het jaarlijkse lente-offensief van de Taliban. Tactisch zijn de Taliban-strijders steeds beter georganiseerd. Ze gaan effectiever om met communicatiemiddelen en wapensystemen. Het gevaar voor de Nederlandse missie schuilt vooral in zelfmoordaanslagen, bomaanslagen, hinderlagen en aanvallen op helikopters. Sinds februari wordt de Taliban ook steeds actiever ten oosten van de provinciehoofdstad Tarin Kowt. Hierdoor dreigt in heel Oost-Uruzgan een situatie die vergelijkbaar is met die in West-Uruzgan, "waar de Taliban feitelijk vrij kan bewegen", stellen Kamp en Bot.
De SP merkte terecht op dat er inmiddels sprake is van een totaal andere missie dan die waarmee de Kamer op 2 februari instemde: "Dit is duidelijk een vechtmissie." Een Kamermeerderheid, met de PvdA op kop, deelt deze opvatting echter niet. "Onze steun voor de Uruzgan-missie doen we niet per dagkoers", reageerde PvdA-Kamerlid Koenders.
Het kabinet stuurt overigens twee extra F-16's naar Afghanistan. Ook gaan er onbemande verkenningsvliegtuigjes en robots voor explosievenopruiming naar Uruzgan. De extra investeringen kosten de Nederlandse bevolking 380 tot 410 miljoen euro, exclusief de inzet van extra F-16's.
Bron: De Volkskrant, 19-4-2006.