Meer dan 500 NAVO- en regeringssoldaten gedood in Afghanistan sinds 1 januari


 

Redactie buitenland

Het afgelopen halfjaar zijn 213 buitenlandse en 309 Afghaanse militairen en politieagenten gedood, zegt een rapport dat door de Taliban over hun militaire acties werd gepubliceerd.

Het rapport, ontvangen door de Afghaanse Islamitische Pers, zegt dat vijf vliegtuigen, waaronder helikopters, gevechtsvliegtuigen en onbemande vliegtuigen, de afgelopen zes maanden werden neergehaald door Taliban-strijders. Het rapport vermeldde dat er 21 zelfmoordaanvallen werden uitgevoerd sinds 1 januari 2006.

Het meldde verder dat ook 52 Taliban-strijders bij verschillende gelegenheden werden gedood tijdens de gevechten tegen Afghaanse en buitenlandse militairen. Volgens het rapport werden er ook "375 burgers gedood als gevolg van de bombardementen door de gevechtsvliegtuigen van de VS op de burgerbevolking, terwijl 18 Amerikaanse spionnen door de Taliban werden geëxecuteerd."

Naast het vernietigen van 31 voertuigen die goederen wilden leveren aan de coalitiekrachten, veroverden de Taliban het afgelopen halfjaar ook drie Humvee-legervoertuigen op de Amerikaanse militairen, 42 andere voertuigen en 180 Kalashnikovs. Het rapport vermeldde verder dat ook 65 voertuigen van de Afghaanse regering en coalitietroepen door de Taliban werden vernietigd. Intussen zouden, volgens persmededelingen die de laatste maand door de coalitietroepen werden uitgegeven, 249 Taliban-strijders in Afghanistan zijn gedood.

Bron: Afghan Islamic Press (Palistan), 4-7-2006 http://afghanislamicpress.com/english/viewnews.asp?newsID=2260&newscat=2
vert. wvdk.