Bolivia stelt Grondwetgevende Vergadering samen


President Evo Morales geniet steun van regeringsleiders als Castro. Maar belangrijker nog is de steun die hij geniet van de meerderheid van de Boliviaanse bevolking.  

Redactie buitenland

De populariteit van president Evo Morales in Bolivia stijgt en die van Jorge Tuto Quiroga, zijn tegenkandidaat in de afgelopen verkiezingen, daalt. Dat werd nog maar eens bewezen afgelopen week bij twee belangrijke mijlpalen voor het Zuid-Amerikaanse land.

Enerzijds waren er de verkiezingen voor de leden van de Grondwetgevende Vergadering waarbij de MAS, partij van Morales, de meerderheid haalde. Anderzijds heeft meer dan de helft van de bevolking in een referendum Evo Morales' raad opgevolgd en tegen meer regionale autonomie gestemd.

Na de nationalisering van het gas in mei en de eerdere gelijkschakelingen van de lonen, heeft de MAS dus weer een slag binnengehaald, al ging dit niet zonder slag of stoot. Zowel bij het referendum als bij de verkiezingen ondervond Morales hevige tegenwerking van Podemos, Tuto's partij, en van het departement van de relatief welvarende stad Santa Cruz. Alhoewel het globale resultaat van het referendum een autonomie van de regio's verwierp, stemden vier van de negen departementen overtuigend voor meer autonomie. Het gaat om de oostelijke en lager gelegen departementen, Pando, Beni, Santa Cruz en Tarija. Zij eisen nu - op grond van de resultaten van het referendum - ook koste wat kost de autonomie waarvoor ze stemden. Op die manier willen ze de opbrengsten van hun grondstoffen binnen hun departementen houden. Als meer welvarend deel van Bolivia ijveren ze ervoor hun eigen economische en politieke koers te varen in plaats van steeds rekening te moeten houden met het armere Andesgedeelte. De hoogste kringen van de economische elite van Santa Cruz speculeren zelfs heimelijk over een totale afscheiding van Bolivia en dromen ervan om zich bij het economisch interessantere Braziliƫ aan te sluiten.

Ook bij de verkiezingen voor de Grondwetgevende Vergadering (GV) heeft Podemos het de MAS niet makkelijk gemaakt. Gealarmeerd door de hoge populariteitscijfers van Morales ging de oppositie tot het uiterste om stemmen te ronselen. De 'vuile oorlog van Podemos', noemt de MAS de campagne van zijn politieke tegenstander. Die campagne voorkwam de monsterscore waarop Morales gehoopt had, al kon de MAS toch nog 53 procent van de stemmen binnenhalen. Daarmee heeft de partij de meerderheid van de afgevaardigden in de GV, maar de grondwet moet worden goedgekeurd door 75 procent van de afgevaardigden. Dit mechanisme is bedoeld om de verschillende partijen tot samenwerking te dwingen bij het opstellen van een nieuwe grondwet. (IPS, 3/8-7-2006)