Israël bezet Gazastrook opnieuw en zet politiek buitenspel


 


 

Redactie buitenland

Met de arrestatie van acht ministers, twintig parlementariërs en 36 lokale politici probeert Israël de vijf maanden oude, democratisch gekozen, Hamasregering in de Palestijnse gebieden te elimineren. Het Israëlische leger heeft het noordelijk deel van de Gazastrook inmiddels weer bezet.

De ontvoering van de 19-jarige Israëlische korporaal Gilad Shalit door de Izzedine Al-Qassambrigades van Hamas wordt door Israël aangegrepen voor een, al veel eerder geplande, militaire vernietiging van de democratisch gekozen regering en het parlement van Palestina. De zoveelste gruweldaad van de Amerikaanse vazalstaast in het Midden-Oosten.

Onder de arrestanten in alle Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, bevonden zich de voorzitter van het Palestijnse parlement, dr. Aziz Duweik, minister van Financiën dr. Omar Tareq, minister Rajoub van Religieuze Zaken en de burgemeester en loco-burgemeester van Qalqiliya. De onttakeling van Hamas en omverwerping van de Hamasregering worden openlijk als doel genoemd door vertegenwoordigers van het Israëlische onderdrukkersbewind, dat de arrestanten 'terroristen' noemt en leden van een verboden organisatie. De ministers en parlementariërs worden verhoord in detentiecentra in Jeruzalem en zullen door speciale militaire rechtbanken worden berecht. Het kan drie tot zes maanden duren voordat hun zaken worden behandeld door de geheime tribunalen, die het lidmaatschap van Hamas doorgaans bestraffen met 24 tot 36 maanden gevangenis. Hamas, maar ook president Abbas (Fatah), heeft de massa-arrestaties scherp veroordeeld.

De herovering van Gaza is onderdeel van de Israëlische politiek gericht op het voortzetten van chaos en onrust, nodig om een eventueel vredesproces blijvend te kunnen torpederen. Israël hoeft zich met de openlijke steun van de VS en de schijnheilige politiek van de EU, inclusief de Nederlandse, geen zorgen te maken. De Israëlische regering kan zijn moorddadige politiek ongestraft voortzetten. Het politieke klimaat in Nederland zal drastisch moeten veranderen door strijd aan de basis. Conservatisme, neoliberalisme, schijnheilige volgzaamheid van de politiek van de VS en Israël zijn de handelskenmerken van de kabinetten Balkenende. De strijd daartegen moet worden opgevoerd, parlementair, maar vooral door acties aan de basis van de samenleving.