Srebrenica-moordenaar Oric op vrije voeten

Joegoslavië volledig ontmaskerd


Haags NAVO-tribunaal was (en is nog) alleen bedoeld om strijdbare Balkan-politici, zoals Slobodan Milosevic, letterlijk de mond te snoeren, niet om echte oorlogsmisdadigers te veroordelen.  

Redactie buitenland

Het Joegoslavië-Tribunaal heeft de Bosnische moslim Naser Oric (39) veroordeeld tot twee jaar cel. Aangezien Oric al sinds 2003 in voorarrest zit, wordt hij vrijgelaten.

De etnisch Servische premier van Bosnië-Herzegovina, Mladen Ivanic, noemde het belachelijk en een vonnis dat de geloofwaardigheid van het tribunaal ondermijnt. Feitelijk wordt met dit vonnis de ware aard van het schijntribunaal volledig duidelijk: een politiek instrument van de NAVO zonder enig juridisch geweten.

De rechters achtten bewezen dat gevangen Serviërs in de moslimenclave Srebrenica op een gruwelijke manier werden vermoord en gemarteld. Zij besloten echter tot een lage straf wegens tal van verzachtende omstandigheden, zoals de honger en chaos in het omsingelde Srebrenica en het feit dat lang niet iedereen het gezag van de toen pas 25-jarige ex-agent Oric als leider erkende.

Oric was eveneens aangeklaagd voor tientallen overvallen op omliggende Servische dorpen. Die zijn van Servische kant vaak genoemd als reden voor de aanval op en verovering van de moslimenclave Srebrenica op 11 juli 1995. Journalisten hebben in de omliggende dorpen, naast plundering en vernieling, ook tal van brute moorden op Servische vrouwen en bejaarden gedocumenteerd.

Het tribunaal werd in 2003 bekritiseerd omdat die niet in de tenlastelegging zijn opgenomen. Del Ponte's toenmalige plaatsvervanger, Graham Blewitt, toonde zich in een vraaggesprek met het ANP overtuigd dat de VN-aanklagers ondanks de beperkte tenlastelegging een veroordeling tot een "gepaste straf" zouden bereiken. Het vonnis is daar echter volledig mee in tegenspraak.

Bron: Nu.nl, 1-7-2006.