Amerikaanse intimidatie of confrontatie


Strijdbare Castro werkt aan genezing. ("Ik voel mij heel gelukkig")  


Chávez onthult een portret van Fidel.  

Thomas Janssen

Hoge Amerikaanse functionarissen hebben regelmatig laten weten dat bij een regeringswisseling op Cuba zou worden ingegrepen: onder leiding van de Amerikaanse regering zou Cuba omgevormd worden tot een 'normale democratie' op sociaal, economisch en politiek gebied.

Nu Fidel Castro onlangs wegens een darmoperatie veel van zijn bevoegdheden (tijdelijk) overgedragen heeft aan zijn jongere broer, houdt de wereld de adem in. Wat behelzen de plannen over een VS-interventie? Is het alleen intimidatie of laat het Bush-regime het op een confrontatie aankomen?

In mei 2004 werd door president Bush met veel bombarie een plan aangekondigd voor annexatie van Cuba. Een speciale commissie onder Caleb McCarry zou 'de omvorming en verbouwing van Cuba' coördineren zoals de heer Brenner het deed voor het bezette en verwoeste Irak. In een rapport van 450 pagina's somde de commissie de plannen op:

Een keihard neoliberalisme bepaalt de richtlijnen. Er zal een keiharde onderdrukking van partijleden en sympathisanten komen: het rapport laat weten dat 'de lijst van slachtoffers een lange zal zijn' en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zal dit organiseren onder leiding van Condoleezza Rice.

Dit jaar is al ingevoerd dat Cubanen die leven in de VS hun familiebezoeken aan het eiland moeten beperken tot eens in de drie jaar met speciale toestemming en niet langer worden ooms, tantes, neven en nichten tot familie gerekend! Een algemene verontwaardiging en zelfs oppositie door tegenstanders van de Cubaanse revolutie was oorzaak dat het rapport uit 2004 'begraven werd'. Een nieuwe tekst verscheen op 20 juni 2006 op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS en werd op 4 juli 2006 (begin van de lange zomervakantie!) gepubliceerd.

Deze bleek geen millimeter af te wijken van het oorspronkelijke plan Bush. Maar er is daarbij sprake van 'verdere maatregelen' die nog geheim blijven 'wegens nationale veiligheid'. Hier zijn slechts speculaties mogelijk. Meer terroristische aanslagen? Meer pogingen tot moord op Fidel Castro? Een militaire bezetting van het eiland? Of pure intimidatie? Bij Bush en zijn vriendjes is alles mogelijk.

Bron: Granma International.