Communistische Partij Cuba verklaart voortzetting van de Revolutie onder leiding van Raúl Castro


Raúl Castro ontvangt Hugo Chávez op vliegveld.  

Patrick Lescot

De Communistische Partij van Cuba heeft verklaard dat de Revolutie, 48 jaar geleden gestart door de nu zieke, 80-jarige Fidel Castro, zal worden voortgezet onder leiding van zijn broer Raúl.

De verklaring, gepubliceerd in de staatskrant Granma, kwam nadat de Cubanen de eerste foto's en videobeelden zagen van de communistische leider sinds het bericht op 31 juli jl. dat hij een darmoperatie had ondergaan en de macht had overgedragen aan zijn 75-jarige broer, Raúl Castro.

De Cubaanse autoriteiten hebben benadrukt dat de machtsoverdracht slechts van tijdelijke aard is, maar het lijkt er ook op dat zij de Cubanen voorbereiden op een eventuele overgang.

Rolando Alfonso, hoofd van de ideologische afdeling van de Communistische Partij, schreef in Granma dat de Cubanen er klaar voor zijn om de Revolutie te verdedigen "onder leiding van de partij en het vastberaden leiderschap van Raúl."

"Wordt beter, commandant", schreef Alfonso, doelend op Fidel Castro, en voegde daaraan toe: "Ons volk, zoals jij weet, staat er garant voor dat de Revolutie zal blijven voortbestaan."

Op zondag 13 augustus jl., toen hij 80 jaar werd, zei Fidel Castro in een verklaring dat hij, ondanks dat hij herstellende was, nog niet buiten levensgevaar verkeerde. Hij verzocht de Cubanen dringend zowel optimistisch te blijven als om zich voor te bereiden op mogelijk "slecht nieuws".

De verklaring van zondag werd tegelijkertijd gepubliceerd met de eerste foto's van de Cubaanse leider herstellend van zijn operatie. Een andere reeks foto's werd op de maandag daarna gepubliceerd, toen de Cubaanse televisie ook videobeelden liet zien van Castro in bed. Hij zag er moe maar opgewekt uit, tijdens een verjaardagsbezoek van de Venezolaanse president Hugo Chávez.

Castro was te zien terwijl hij schreef, yoghurt at en grappen maakte met Chávez en zijn broer en grondwettelijk aangewezen opvolger.

Verschillende personen die in de Cubaanse hoofdstad werden geïnterviewd gaven aan er zeker van te zijn dat Castro, die Cuba heeft geleid sinds 1959, volledig zal herstellen.

"Zeker, het is de eerste keer in mijn 44-jarige leven dat ik Fidel in bed heb gezien, maar hij zag er goed uit en ik denk dat hij snel weer aan het werk zal zijn", vertelde Jorge Luis Ramos aan AFP, staande voor zijn kunst en handvaardigheidswinkel in Havana.

"De beelden zien er zeer goed uit", zei Moraima Santos, 62 jaar, werkzaam in de detailhandel. "Fidel is gelukkig, hij is een hele sterke man en hij zal snel herstellen. Soms denken wij Cubanen dat Fidel het eeuwige leven heeft, maar nu komen we er achter dat hij sterfelijk is, dat hij toch gewoon van vlees en bloed is."

De stemming onder de Cubaanse ballingen in Miami was gelaten, alhoewel eenaantal van hen op 31 juli op straat had gedanst, nadat men het bericht had gehoord over de slechte gezondheidstoestand van Castro.

"Alleen god weet wanneer hij zal doodgaan, hij zag er goed uit voor iemand die een operatie heeft ondergaan", zei Orlando Perez, 79 jaar, op dinsdag 15 augustus jl., in gesprek met vrienden in het restaurant 'Versailles', een bekende ontmoetingsplaats voor anti-Castro bannelingen in Little Havana. "In het begin waren we opgewonden, maar na een week is alles weer bij het oude", aldus Perez. En snel daarna ging het gesprek in het restaurant weer over honkbal, vakanties en zaken.

Bron: Agence France Presse (AFP), vertaling J.Bernaven.