Filippijnen Actueel


(vlnr) Advocaat Romeo Capulong (derde van l.) spreekt tijdens massademonstratie. (Foto: BULATLAT)  


Advocaat Jose Manuel Diokno tijdens conferentie ter verdediging van persvrijheid (Foto BULATLAT)  


Kaarsen voor slachtoffers van politieke moorden (28-7-2006).  

De oorlog van president Arroyo tegen links

Een aantal maanden geleden heeft president Arroyo de oorlog uitgeroepen tegen het Nieuwe Volksleger, de NPA. In de praktijk blijkt de oorlog zich echter hoofdzakelijk te richten tegen legaal links en de plattelandsbevolking in gebieden waarvan het leger zegt dat deze het volksleger steunen. De staatsterreur is erg toegenomen. In totaal zijn er nu 725 activisten en burgers vermoord en worden er bijna 200 vermist.

Mensenrechtenschendingen worden steeds brutaler

Sinds het moment dat president Arroyo de totale oorlog heeft uitgeroepen en Palparan in haar 'State of the Nation Address' een pluim heeft gegeven wordt het aantal mensenrechtenschendingen steeds groter. Naast het snel stijgende aantal moorden nemen ook voedselblokkades, het afsluiten van dorpen, avondklokken en puur treiteren van de bevolking toe. Het leger wordt steeds brutaler.

Meer internationale druk op regering om politieke moorden te onderzoeken

Met het toenemen van de moorden en de onwil van de regering om verantwoordelijkheid te nemen en de moorden door een onpartijdige instantie te laten onderzoeken, neemt ook internationale druk op de regering toe. Zo zijn er in de afgelopen weken verschillende onderzoeksmissies geweest die alle de betrokkenheid van het leger bij veel van de moorden hebben aangetoond.

Filippijnse arbeiders in Libanon aan hun lot overgelaten

Met het uitbreken van het nieuwste gewapende conflict tussen Israƫl en de Hezbollah trokken de meeste landen snel hun burgers uit Libanon terug. De talrijk aanwezige Filippijnse arbeiders werden echter grotendeels aan hun lot overgelaten. Belangrijkste oorzaken hier voor zijn: geen evacuatieplannen, corruptie van evacuatiefondsen en de bezorgdheid over teruglopende dollarinkomsten voor de staat. Terwijl de regeringsinstanties nog over elkaar rolden om de schuldige aan te wijzen, had Gloria de oplossing al klaar om de werkloze huishoudelijke hulpen zo snel mogelijk weer in het buitenland te slijten: het opleiden van 'super maids'.

Bron: Filippijnengroepen Belgiƫ.