Posada poogt uit zijn hechtenis in de VS weg te komen

Redactie buitenland

De regering van de VS onthulde maandag dat zes landen gevraagd waren, waaronder Mexico en Canada, om de balling (Posada Carilles) binnen te laten, maar zij weigerden.

De onthulling kwam na een twee uur durende hoorzitting in het federale gerechtshof, waarin Posada de Amerikaanse rechter Norbert Garney vroeg hem vrij te laten uit zijn immigratiehechtenis.

Posada (78) zit vast in El Paso sinds de immigratiedienst hem in Miami oppakte op 7 mei 2005. Een immigratie rechtbank in El Paso verhinderde zijn uitlevering aan Venezuela of Cuba maar beval uitzetting naar een ander land dat hem wilde opnemen. Behalve Mexico en Canada werden ook Honduras, Costa Rica, Guatemala en El Salvador gevraagd. Posada's advocaat Eduardo Soto eist vrijlating omdat de VS hem niet kunnen uitzetten. Anders zou het een schending zijn van een beslissing van de Hoge Raad uit 2001, tegen een 'eindeloze detentie van een buitenlander die niet gedeporteerd kan worden'. Maar Ethan Kanter van het ministerie van Justitie is tegen omdat nog andere landen gevraagd zijn en bovenstaande beslissing geldt niet voor wie een gevaar voor de gemeenschap en voor de nationale veiligheid vormt.

Bron: http://www.cuba-solidarity.org.uk/news.asp?Item, El Paso, Texas, 14-8-2006, vertaling Thomas Janssen.