Drie strijders voor eerlijke, rechtvaardige sociale verhoudingen in Latijs-Amerika.
|
Drie strijders voor eerlijke, rechtvaardige sociale verhoudingen in Latijs-Amerika.
|
W.T. Whitney Jr.
Begin februari, een week na de inhuldiging van Evo Morales als president van Bolivia, kwamen Cubaanse artsen in het land aan om zorg te bieden aan de overlevenden van verwoestende overstromingen. Zevenhonderd Cubaanse medische deskundigen zijn daar nog steeds. Zij verzorgden zo'n 500.000 Bolivianen en zetten 20 volledig ingerichte ziekenhuizen op. Zij werken in 180 gemeenten en in negen provincies.
Cubaanse oogspecialisten hebben in Bolivia naar schatting 10.000 mensen behandeld en verder 2000 in ziekenhuizen op Cuba. Dit is een gedeelte van Cuba's 'Operation Miracle', een program dat over het gehele Westelijk Halfrond gratis oogoperaties verricht voor honderdduizenden. Volgens een recente overeenkomst zal Cuba 7000 jongeren uit Bolivia opleiden tot arts en Bolivia zelf nog 5000 extra met Cubaanse hulp.
Op 1 juni organiseerde het Boliviaans Medische Gezelschap een 24-uursstaking om te protesteren tegen Cubaanse artsen die werkten zonder in dat land geldende bevoegdheid. Het Gezelschap legde uit dat 10.000 Boliviaanse artsen werkloos zijn. Het ontbreekt de regering aan geld om hen te betalen. Maar veel commentatoren zeggen dat zelfs met geldelijke ondersteuning weinig artsen bereid zijn om in de uitoefening van hun beroep onder arme patiënten te leven. Traditioneel werken zij slechts onder het meer vermogende deel van de bevolking in de grote steden.
Op 2 juni trokken protesterende patiënten door La Paz. Eén van hen vertelde een verslaggever: "Mijn staaroperatie duurde slechts 15 minuten en bleek gratis. Dokters hier in Bolivia vroegen 1500 Bolivianos (200 dollar)." Een andere demonstrant: "Als Boliviaanse artsen afstuderen aan de Rijksuniversiteit van La Paz hebben zij daarvoor ons geld gebruikt en vervolgens weigeren zij iets te doen voor de armen." En men droeg een spandoek mee met 'Duizend keer dank aan het Cubaanse volk'.
De Cubaanse medische handreiking is echt niet beperkt tot landen waarvan de regeringen de Cubaanse principes van gelijkheid delen. Op 3 juni jl. vertrokken 135 Cubaanse artsen naar Indonesië voor de slachtoffers van de aardbeving aldaar. Verleden week kwamen de laatste van ongeveer 1200 artsen terug uit Pakistan, waar zij gedurende zes maanden 1,5 miljoen overlevenden van de aardbeving in oktober vorig jaar behandelden.
Het Venezuela van Hugo Chávez heeft ook veelomvattende gezondheidsprojecten gestart. Onlangs zond het 900.000 dozen vaccins naar Bolivia en er werden plannen aangekondigd om een hospitaal voor hart- en vaatziekten in Caracas om te bouwen als een centrum voor het onderzoeken en opereren van hartziekten bij kinderen, bedoeld om arme kinderen uit heel Latijns-Amerika te helpen. Chávez woonde in augustus 2005 de eerste diploma-uitreiking bij van Cuba's 'Latijns-Amerikaanse School voor Medicijnen'. Hij beloofde dat Venezuela een replica van deze Cubaanse school zal bouwen waar duizenden medische studenten uit Latijns-Amerika en Afrika gratis een opleiding kunnen krijgen. Op 21 mei kondigde hij aan dat de school in oktober klaar is om 1000 studenten uit Bolivia en 500 uit de rest van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied te ontvangen. Het centrum dat in aanbouw is komt in Guri, een kleine stad in Centraal-Venezuela. Studenten zullen daar de elementaire medische opleiding volgen en krijgen daarna een praktijktraining onderleiding van Cubaanse en Venezolaanse artsen die werken aan het regionale sociaal welzijnsprogram 'Mission Barrio Adentro'. De school wordt genoemd naar de Franse dokter Alejandro Prospero Reverend, die werkte met Simon Bolivar, de 19de eeuwse legendarische held van de Latijns-Amerikaanse onafhankelijkheid.
In het kader van het Bolivariaanse Alternatief voor de Amerika's (ALBA), werden door Venezuela, Bolivia en Cuba afspraken gemaakt om prioriteit te geven aan het verenigen van Zuid-Amerika. Er worden plannen uitgewerkt om in de komende 10 jaar 200.000 artsen op te leiden uit Latijns-Amerika en het Caribische gebied.
Bron: People's Weekly World Newspaper (CPUSA), 8-6-2006, vertaling Thomas Janssen.