Plant van NV Titan in Thessaloniki.
|
Anna Ioannatou
Volgens de 'Perspectieven Werkgelegenheid 2006', een jaaruitgave van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft Griekenland van de dertig meest ontwikkelde landen de hoogste gemiddelde werktijd per werknemer. Dit is echter niet het enige ongewenste record.
Volgens de Arbeidsinspectie ( die slechts 65% van het aantal ongelukken telt) ligt het aantal arbeidsongevallen met dodelijke afloop elk jaar boven de 110 en sinds 1974 vielen er 4.000 doden op de werkplek te betreuren (de sectoren scheepvaart, landbouw en metaal zijn niet in dit cijfer opgenomen!).
In de eerste zes maanden van 2006 steeg het percentage dodelijke ongevallen met 29 procent vergeleken met dezelfde periode in 2005. Griekenland telt elke 15 minuten een arbeidsongeval met dodelijke afloop en elke drie dagen tenminste één dodelijk ongeval. Tevens is er sprake van een gestadig verminderen van de controles op werkgevers en het geven van boetes, aldus de Arbeidsinspectie.
In mei werden er nog twee doden (plus vier zwaargewonden) toegevoegd aan de trieste lijst van 896 sinds 2000. Ditmaal bij het bedrijf TITAN NV in Elefsina, niet ver van Athene. Ondanks het feit dat werknemers bij het bedrijf herhaaldelijk hebben geklaagd over gebrek aan of volledige afwezigheid van hygiëne- en veiligheidsmaatregelen, heeft TITAN NV toch vier prijzen plus certificaten in de wacht gesleept voor hygiëne en veiligheid op de werkplek, iets wat door de blote feiten wordt tegengesproken.
De secretaris-generaal van de Arbeidsinspectie heeft toegegeven dat het bedrijf slechts eenmaal per jaar wordt gecontroleerd en dat de inspectiedienst over zo'n 300-400 controleurs voor 600.000 bedrijven beschikt!
TITAN NV is de 15de cementproducent ter wereld, heeft 11 fabrieken in zes landen (vier in Griekenland, twee in de VS, één in Bulgarije, één in Servië, één in Macedonië en twee in Egypte) en nog zeven distributiecentra in vijf landen. Het bedrijf had een stijging van 104 procent nettowinst in 2001-2005: 103 miljoen euro in 2001, 210 miljoen in 2005 en in de eerste drie maanden van 2006 al 43 miljoen euro.
Naar aanleiding van de recente ongevallen gaf het PAME (Arbeiders Strijd Front) een verklaring uit: "Nog eens twee doden en vier zwaargewonde werkers werden toegevoegd aan de lijst van de werkgeversmisdaden (het PAME gebruikt nooit de term 'ongevallen', A.I.). Het bedrijf TITAN draagt de volledige verantwoordelijkheid voor deze nieuwe misdaad, want uit naam van winst en concurrentie wordt het werk geïntensiveerd en worden goedkope arbeidskrachten geworven." Het PAME wijst er verder op, dat het leven van werkers geen cent waard is voor industriëlen en klaagt regering en werkgeversdom aan.
Dat laatste is zeker niet uit de lucht gegrepen, want de regeringsvertegenwoordiger antwoordde zonder blikken of blozen op een vraag van de krant Rizospastis naar de regeringsverantwoordelijkheid, naar aanleiding van bovengenoemde ongevallen bij TITAN, dat maatregelen ter bescherming van de werknemers voortdurend worden getroffen. En op de vraag, of het de regering koud laat, dat de door banken en op beurzen actieve ondernemingen gemaakte superwinsten met werknemersbloed doordrenkt zijn, verwees de vertegenwoordiger naar vroegere uitlatingen van de premier...
Dus publiceerde de krant de toen meest recente van die uitlatingen en dat was op een algemene vergadering van de Bond van Griekse Industriëlen, alwaar de premier trots beweerde: "We zeiden - en dat bewijzen we ook in de praktijk - dat we aan stevige voorwaarden werken voor een ondernemerslente in het huidige Griekenland."
Dat deze lente voor werkgevers niet alleen een ideaal is van de huidige regering daarvan kunnen de 4.000 spreken, die sinds 1974 hun leven op de werkplek lieten. Sindsdien is namelijk ook de 'socialistische' Pasok (nu 'oppositie') 20 jaar aan de macht geweest. De politieke vertegenwoordigers van het grootkapitaal weten waar het op staat. En de slachtoffers? Die moeten zelf het heft in handen nemen, vindt het PAME.