Het India-Brazilië-Zuid-Afrika Forum heeft ambitieuze plannen

Redactie buitenland

Vlak voor de presidentiële verkiezingen in Brazilië vond een belangrijke ontmoeting plaats in Brasilia. De Eerste Top van het India-Brazilië-Zuid-Afrika Forum voor Dialoog (IBSA) mondde uit in multi-millioen-dollar handelsovereenkomsten en stelde een ambitieus plan voor uitwisseling en samenwerking op.

De vrijhandelsovereenkomst, die vannacht werd ondertekend in het Braziliaanse Brasilia door de presidenten Luiz Inacio (Lula) Da Silva (Brazilië), Manmohan Singh (India) en Thabo Mbecky (Zuid-Afrika), omvat een actieplan gericht op het bevorderen van driezijdige handel en samenwerking én een memorandum op biobrandstoffen om het gebruik van ethylalcohol te verhogen.

Een andere overeenkomst is gericht op het bevorderen van de koopvaardij, de verwezenlijking van luchtvaartlijnen en het oprichten van een werkgroep om de mogelijkheid te bestuderen van een overeenkomst tussen India, MERCOSUR en de Douane-unie van Zuid-Afrika. MERCOSUR is samengesteld uit Argentinië, Brazilië, Paraguay, Uruguay en Venezuela; terwijl Botswana, Lesotho, Namibië, Zuid-Afrika en Swasiland lid zijn SACU.

De gezamenlijke verklaring van de Top keurt het vreedzame gebruik van kernenergie goed, veroordeelt WMD's en beklemtoont de behoefte om de Veiligheidsraad van de VN en het IMF te hervormen. De drie keurden ook jaarlijkse toewijzingen van fondsen goed om ontwikkelingsprojecten in arme landen te bevorderen.

Bron: Prensa Latina, Havana http://www.plenglish.com, vert. wvdk