CJB-bijeenkomst '5 jaar na 9/11' geslaagd

Annabelle Schouten

Wat zijn de politieke gevolgen en achtergronden van de aanslagen van 11 september in de Amerikaanse wereldpolitiek (en dan vooral toegespitst op het Midden-Oosten en Centraal-Azië)?

Deze thematiek stond centraal op de CJB-bijeenkomst die op donderdag 14 september in het Academiegebouw van de universiteit van Groningen is gehouden. Ongeveer 15 mensen waren aanwezig, onder wie twee journalisten.

De bijeenkomst viel uiteen in een film- en een discussiegedeelte. Er werden de meest (voor de discussie) interessante fragmenten uit Michael Moore's film 'Fahrenheit 9/11' getoond, waarna discussie plaatsvond over het Amerikaanse buitenlandbeleid. Een aantal discussiepunten ging onder meer in op de betekenis van 11 september, de redenen voor de oorlogen tegen Afghanistan en Irak, het Project for a New American Century, de opkomst van China en Rusland als tegenwicht tegen de Amerikaanse overheersing en de toekomstige (oorlogs)plannen van de VS voor bijvoorbeeld Iran.

De CJB riep tot slot op om deel te nemen aan de landelijke demonstratie in Amsterdam op zaterdag 23 september tegen het 'nieuwe Midden-Oosten' dat de VS en Israël voorstaan. In navolging van deze succesvolle bijeenkomst zal de CJB Groningen vaker dit soort bijeenkomsten organiseren.