Voortdurende Groei Cubaanse Economie

Raisa Pages

De verwachting is dat het Cubaanse groeipercentage in 2006 meer dan 12 procent zal zijn, ondanks de blokkade van de VS die het eiland de afgelopen 46 jaar meer dan 86 miljard dollar heeft gekost.

De economie van Cuba groeide in 2006 gestaag, zelfs ondanks de hoge olieprijs, de schadelijke tropische stormen en de blokkade van de VS die de afgelopen 46 jaar meer dan 86 miljard dollar kostte. De minister van Economie en Planning, Jose Luis Rodriguez, gaf op dinsdag 12 september informatie over de economie van het eiland tijdens een persconferentie op de 14de Top van de Beweging van Niet-gebonden landen (NAM) in Havana. Hij zei dat, hoewel het bruto binnenlands product van Cuba snel groeit, het belangrijkste voor het eiland de kwaliteit van die groei is én hoe het door het grote publiek wordt gevoeld.

Rodriguez zei dat de investeringen met interne financiering voor sociaal-economische ontwikkeling een stijging laten zien, terwijl het buitenlandse kapitaal geconcentreerd is in het ontwikkelen van telecommunicaties en in geavanceerde technologieën, vereist voor de uitbreiding van de nikkel- en olie-industrieën van het land. De minister vertelde de verslaggevers dat de handel met China de laatste vijf jaar was verdubbeld. Dit zou, volgens Rodriguez, in de toekomst nog groter moeten zijn, aangezien Cuba zijn financiële verplichtingen heeft vervuld die de deuren openen voor extra krediet van het Aziatische land. Rodriguez zei dat Rusland en Cuba dichtbij de oplossing van de hangende schuldkwesties staan. Dit betekent een mogelijkheid voor Cuba om extra producten van uitstekende kwaliteit uit Rusland te kopen, zoals IL-96 vliegtuigen, die het eiland van Moskou onder gunstige voorwaarden kocht.

De minister zei dat de op gang zijnde 'Energierevolutie' op Cuba het mogelijk had gemaakt efficiënter gebruik te maken van brandstof voor het produceren van elektriciteit. Dit programma, met inbegrip van nieuwe technologieën die door het ministerie van Basisindustrie werden toegepast, omvat ook de distributie van weinig energie verbruikende binnenlandse elektrische toestellen voor betaalbare prijzen aan alle Cubaanse huishoudens en de aankoop van zuiniger vervoersmiddelen.

In antwoord op vragen van de pers over het opzetten van kleine private ondernemingen in Cubaanse steden, die in 1993 werden toegestaan, verklaarde Rodriguez dat sinds die tijd sommige zijn gesloten, maar dat de wetgeving die het mogelijk maakte nog van kracht is. Rodriguez merkte echter op dat er op het platteland momenteel meer dan 150.000 kleine privélandbouwers zijn die kleine percelen land bewerken. Hij zei dat sinds 1994 het landgebruik op Cuba van grote staatslandbouwbedrijven naar de groei van coöperaties en individuele productie is verschoven.

Bron: GRANMA, 13-9-2006, vert. wvdk.