Hirsi Ali naar de VS, opgeruimd staat netjes

Wil van der Klift

Het Kamerlid gaat werken bij het American Enterprise Institute (AEI) in Washington, een conservatieve denktank. Deze in 1943 opgerichte onafhankelijke non-profit organisatie wordt gefinancierd door stichtingen, instellingen en individuen. Vanuit het instituut zijn veel connecties met de regering van de Amerikaanse president George Bush.

Zo maken veel leden van de denktank AEI deel uit van de huidige of vorige regering van president George W. Bush. Onder andere de vrouw van vice-president Dick Cheney, Lynne, maakt momenteel deel uit van de denktank, evenals de neo-conservatief Newt Gingrich, oud-voorzitter van de Christian Coalition en potentieel Republikeins presidentskandidaat in 2008.

Tom Donnelly, deelnemer aan het Project for a New American Century (PNAC), medewerker van het American Enterprise Institute en voormalig hoofd communicatie van Lockheed Martin, publiceerde in mei 2005 een boek waarin hij pleitte voor een verhoging van het defensiebudget met eenderde tot 600 miljard dollar en nog eens 150.000 extra soldaten in actieve militaire dienst. Donnelly roept op tot de voortzetting van de huidige 'Pax Americana', een eufemisme voor de wereldwijde militaire dominantie van de Verenigde Staten.

Ondanks de gemaakte show bij haar afscheid zullen weinig verstandige mensen in Nederland een traan laten om het verdwijnen van deze aartsreactionaire carrièrejager uit de Nederlandse politiek. Opgeruimd staat netjes.