IAEA hekelt rapport VS over Iran


De leugens van het oorlogskabinet van Bush en Rumsfeld worden steeds groter naarmate de VS-oorlogen langer duren en omvattender worden. Als je over een complex vraagstuk maar voldoende vaak blijft liegen gaan mensen er in geloven, leerden ze van nazi-propagandachef Joseph Goebbels.  


Links: Mohammed El-Baradei, directeur van IAEA, in gesprek met Chinese vertegenwoordiger.  

Redactie buitenland

De inspecteurs van de Verenigde Naties die het nucleaire programma van Iran onderzoeken, hebben bij de Amerikaanse regering geprotesteerd tegen een rapport over de nucleaire mogelijkheden van Iran. In een brief noemen de inspecteurs delen van het rapport "schandelijk en oneerlijk" en zeggen ze bewijzen aan te dragen die de veronderstellingen in het rapport ontkrachten.

Inspecteurs van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA), de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties, zeggen in de brief dat het rapport "onjuiste, misleidende en onbewezen verklaringen" bevat. De brief is gestuurd naar Peter Hoekstra, voorzitter van de inlichtingencommissie in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, die het rapport heeft uitgebracht. Het rapport stelt dat de nucleaire capaciteiten van Iran veel verder gevorderd zijn dan blijkt uit informatie van het IAEA of Amerikaanse inlichtingdiensten.

Een van de veronderstellingen in het rapport is dat Iran uranium heeft verrijkt in zijn nucleaire installatie in Natanz, dat geschikt is om kernwapens te maken. Volgens het IAEA is dat "onjuist", aangezien uranium dat geschikt is voor het vervaardigen van kernwapens voor 90 procent of meer verrijkt moet zijn. Iran heeft uranium tot 3,5 procent verrijkt.

Een andere beschuldiging in het rapport is dat het IAEA een inspecteur uit Iran heeft teruggetrokken omdat hij "bezorgd was over misleiding door Iran over zijn nucleaire programma". Het agentschap zegt dat er geen inspecteur is teruggehaald. Ook de suggestie dat de directeur van het IAEA, Mohammed El-Baradei, een beleid voert om te voorkomen dat inspecteurs de waarheid vertellen over het Iraanse kernprogramma, noemt de IAEA "schandelijk en oneerlijk".

Het IAEA kwam voor de oorlog in Irak openlijk in conflict met de regering-Bush over verklaringen dat Irak massavernietigingswapens zou bezitten. De relatie daalde tot een nulpunt toen het agentschap onthulde dat het Witte Huis sommige beschuldigingen over het nucleaire programma van Irak had gebaseerd op valse documenten. (AP, BBC)

Overgenomen uit: NRC, 15-9-2006.