President Gloria Macapagal-Arroyo weet zich nog gesteund door het leger. Op foto in gesprek met stafchef Lt. Gen. Hermogenes Esperon, Jr.
|
Familieleden van slachtoffers van politieke moorden steken kaarsen aan voor hun vermoorde verwanten. (Foto: ARKIBONG BAYAN)
|
Het aantal initiatieven rond de 'Stop the Killings'-campagne op de Filippijnen groeit gestadig en krijgt ook steeds meer aandacht in het buitenland. Vertegenwoordigers van volksorganisaties proberen onder meer de mensenrechtensituatie onder de aandacht te brengen van de Verenigde Naties. Kinderen, vrienden, familie en overlevenden van mensenrechtenschendingen hebben zich georganiseerd om gerechtigheid voor de slachtoffers te verkrijgen.
De Filippijnen lijken steeds verder af te glijden naar een totalitaire staat. Een aantal decreten die herroepen werden na de val van Marcos of onlangs nog door het Hooggerechtshof ongrondwettig verklaard waren, zijn weer geïntroduceerd. Met 21 generaals in de regering en topposities in de burgerlijke bureaucratie, is de overgang naar een militaire junta nog slechts een kleine stap.
Op 21 september 1972 kondigde de toenmalige president Ferdinand Marcos de staat van beleg af en plaatste de gehele pers onder directe censuur. De huidige president gaat dezelfde weg op, zij het met een meer subtiele aanpak van perscensuur. Zo worden bijvoorbeeld kritische journalisten aangeklaagd wegens laster.
Het 'Japan-Philippines Economic Partnership Agreement' (JPEPA) is een gevaarlijke eerste stap van de overheid naar het afstand nemen van een ontwikkelingsbeleid voor de Filippijnse economie. Met de antidiscriminatiewet is de regering straks verplicht andere landen soortgelijke voordelen te geven.
Bron: Filippijnengroepen België, 28-9-2006