Redactie buitenland
De Nederlandese troepen raken - zoals van tevoren vaststond - meer en meer verstrikt in het toenemende oorlogsgeweld. In het oosten van Uruzgan is het onrustiger geworden en dat zal alleen nog maar toenemen. Twee Nederlandse pelotons infanterie schoten zondag een Amerikaanse patrouille te hulp die in een hinderlaag was gelopen ten noorden van Deh Rawod. In het gezelschap van de Amerikanen bevond zich ook een groep Nederlandse commando's. Nederlandse troepen voeren gewoon oorlogshandelingen uit, laat daar geen misverstand over bestaan.
De betrokkenheid van Nederlandse troepen bij gevechtshandelingen zal groter worden. De militairen ontmoeten steeds meer weerstand in Uruzgan. Overste Piet van der Sar, commandant van de gevechtstroepen, omschrijft de situatie in de buurt van Deh Rawod als "vrij spannend". Deze lezing is bedoeld om het moreel erin te houden. De werkelijkheid wordt duidelijk uit Britse bronnen.
Het zijn de Britse legerleiders zelf die zich vragen stellen. De meest opvallende kritiek kwam van Kapitein Leo Docherty. Hij vocht mee met het Britse leger in de zuidelijke provincie Helmand en heeft daar de gevechten tussen de Taliban en de internationale troepen meegemaakt. Docherty schreef een open brief aan de Britse media en verliet het leger. De Britse campagne in Helmand was "een schoolvoorbeeld van hoe je een militaire actie tegen rebellen kan doen mislukken", zei hij. De legerofficier stelde de fundamentele vraag op welke manier de gewelddadige inname van de stad Sangin in Helmand, waaraan hij deelnam, bijdroeg aan de ontwikkeling van Afghanistan. "Het enige dat we nog doen in plaatsen als Sangin, is proberen te overleven", zei hij. "En zulke acties lokken alleen maar een grotere aanhang voor de Taliban uit." Mensenrechten- en ontwikkelingsorganisaties waarschuwden al eerder dat dit soort acties bij de lokale Afghaanse bevolking wordt gezien als het begin van een grotere Westerse aanval op de moslimwereld, waardoor de motivatie om in verzet te komen toeneemt, ook onder delen van de bevolking die eerder min of meer neutraal stonden.
Russische generaal: Britse en NAVO-troepen zullen 'Afghanistan ontvluchten' De Britse troepen zullen worden gedwongen om Afghanistan te ontvluchten, zeggen vroegere Sovjetbevelhebbers die leiding gaven aan de rampzalige campagne van Moskou tegen de mujahideen in de jaren '80. Een stijgend aantal slachtoffers onder de Britse troepen en hun NAVO-bondgenoten zal hen uit het land verdrijven, net als de Russen al eerder. Generaal Ruslan Aushev, die tijdens de gevechten met de Mujahideen-rebellen werd verwond, voorspelde: "U zult gedwongen worden om te vluchten". Hij voegde toe: "Velen hebben in Afghanistan gevochten; eerst en vooral vochten de Britten daar in de 19de eeuw. Het meest verbazingwekkende vandaag is dat de NAVO en de coalitie niets schijnen te hebben geleerd, noch vanuit hun eigen ervaring, noch vanuit onze ervaring." De Sovjet-Unie werd gedwongen zijn 100.000 man sterke militaire macht terug te trekken na één decennium, een demoraliserende nederlaag. Generaal Boris Gromov, opperste bevelhebber van de Sovjetstrijdkrachten in Afghanistan die de terugtrekking in 1989 leidde, zei dat Groot-Brittannië, Amerika en hun NAVO-bondgenoten van hetzelfde verzet last schenen te hebben.
Wat ook hun meningsverschillen zijn, zei generaal Gromov, Afghanen zullenzich tegen buitenstaanders verenigen als zij hen niet meer welkom achten. De "Afghaanse weerstand groeit, naar mijn mening", zei hij. Het wordt bepaald door eeuwen van traditie, aardrijkskundige omstandigheden, klimaat en godsdienst. Aushev gelooft dat de Amerikanen probeerden de weg voor een stille terugtocht te banen door om meer militairen te vragen van bondgenoten als Groot-Brittannië en Polen. De "Amerikanen kunnen niet nog een Vietnam hebben, zij willen hun gezicht niet weer verliezen. Zij zullen zeggen: wij trokken ons niet terug; het waren de Australiërs en de Britten die zich terugtrokken".
En hoe eerder hoe beter ook de Nederlanders. Nederlandse bezettingstroepen terug uit Afghanistan!
Bronnen: VK, 29-9-2006, IPS, 25/30-9-2006, Sunday Telegraph, 24-9-2006.