Werelfocus


Drie sterke opposanten (vlnr de presidenten Mahmoud Ahmadinejad/Iran, Evo Morales/Bolivia en Hugo Chávez/Venezuela) tegen het imperialisme van de VS en zijn bondgenoten, tijdens hun speeches voor de Algemene Vergadering van de VN. (Fotomontage)  

Geweld bedreigt democratie in Midden-Amerika

Het schrikbarende en toenemende geweld in de steden van El Salvador, Guatemala en Honduras zal de democratie in die landen aantasten als er geen verstandig antwoord op wordt gevonden. Een harde aanpak alleen lost niets op, waarschuwen deskundigen. In de eerste drie maanden van dit jaar werden in Honduras 710 mensen vermoord. Dat waren er honderd meer dan in dezelfde periode in 2005. Guatemala en El Salvador zijn even onveilig. Het aantal zware misdaden stijgt in het noorden van Midden-Amerika al sinds de jaren 90. (...)(IPS, 11/15-9-2006))

Venezuela haalt banden met Iran nauwer aan

De inspanningen van Hugo Chávez om een coalitie te vormen met tegenstanders van de Verenigde Staten werden beloond tijdens het bezoek van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad aan Venezuela. Maandag 18 september jl. tekenden de twee landen 29 bilaterale akkoorden, onder andere over petrochemie, gezondheidszorg, mijnbouw en landbouw. De dinsdag daarop kwamen Chávez en Ahmadinejad aan in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Chávez sprak ook over een mogelijke nucleaire samenwerking tussen Iran en Venezuela en beloofde in alle omstandigheden achter Iran en Cuba te staan. Eerder tijdens de top van Niet-Gebonden Landen herhaalde Chávez zijn standpunt: "We zullen Iran dezelfde steun verlenen als we Cuba geven. Als de Verenigde Staten Cuba zouden binnenvallen, zal er Venezolaans bloed vloeien." (IPS, 16/22-9-2006)

Venezuela wil in Veilgheidsraad

Chávez heeft intensief gelobbyd voor een zetel in de Veiligheidsraad de komende twee jaar. De stemming vindt volgende maand plaats en zal gaan tussen Venezuela en het Amerikaansgezinde Guatemala. Volgens politiek analyst Alberto Garrido wordt die stemming een graadmeter van hoe pro- of anti-Amerikaans de leden van de VN zijn. Chávez, die het Iraanse kernprogramma steunt, herhaalde samen met Ahmadinejad zijn afkeer voor het imperialisme van de VS en wil ijveren voor een multipolaire wereldorde. Ahmadinejad voegde daaraan toe: "... zonder hegemonie van de grootste tirannen ter wereld - de Amerikanen". Tijdens zijn vele reizen dit jaar heeft de Venezolaanse president zich verzekerd van de nodige steun voor zijn kandidatuur in de Veiligheidsraad. Toch gaan er hier en daar stemmen op die eraan twijfelen of Chávez wel de tweederde meerderheid zal halen in de eerste ronde, onder andere omdat de stemming geheim is. "Sommige regeringen zullen de waarheid niet mogen zeggen", voorspelt een Europese diplomaat, "vooral de kleine Caribische landen niet". (IPS, 16/22-9-2006)

Bush en Morales in de clinch over drugsbeleid Bolivia

De Amerikaanse president George W. Bush is niet te spreken over het "lakse drugsbeleid" van zijn collega in Bolivia, Evo Morales. Hij dreigt de geldstromen naar het Zuid-Amerikaanse land droog te leggen als Morales de cocateelt niet dringend inperkt. De cocaplant levert de grondstof voor cocaïne, maar is ook een belangrijk cultureel symbool in de Andescultuur. Vorige week beschuldigde Morales Bush er op zijn beurt van dat hij bewust aanstuurt op een oorlog tussen Bolivia en buurland Paraguay en dat hij de multinationale oliebedrijven steunt in hun strijd tegen de nationalisatie van olie- en gasreserves in Bolivia. (...) Als Bolivia de oppervlakte cocaplantages tegen maart 2007 niet drastisch vermindert, dreigt Washington ermee om de jaarlijkse geldstroom van 150 miljoen dollar naar het Zuid-Amerikaanse land droog te leggen. (...) De Boliviaanse regering zegt dat de Verenigde Staten een "verkeerd beeld" hebben over het drugsbeleid van Morales. Sinds hij aan de macht is, heeft Morales de cocaboeren inderdaad toegestaanom meer coca te verbouwen. Maar de cocabladeren mogen alleen worden gebruikt voor inheems gebruik, zoals in thee, en niet om er cocaïne uit te halen. Bovendien zijn al 3.411 hectaren buiten gebruik gesteld, zonder enige vorm van verzet of geweld. De Boliviaanse regering zegt dat ze dit doel tegen het einde van het jaar gemakkelijk zal halen. "Niet onder druk van de Verenigde Staten, maar uit eigen wil." (IPS, 16/22-9-2006)

Eén miljard jongeren zonder werk

Eén miljard jongeren tussen 15 en 24 jaar is werkloos en daarvan leeft

85 procent in ontwikkelingslanden. Tegen 2010 worden nog eens honderden miljoenen extra werklozen verwacht. (...) De Keniaanse minister van Jongerenzaken Kuti zegt dat 60 procent van de gevangenispopulatie uit jongeren tussen de 16 en 24 jaar bestaat. (IPS, 16/22-9-2006)