Redactie buitenland
De Angolese president Jose Eduardo Dos Santos bracht eind oktober een driedaags bezoek aan Moskou om gezamenlijk economische en internationale kwesties te bespreken. De Russische president, Vladimir Putin, probeert - net als met name China, de VS en de EU - de contacten met Afrikaanse staten met inbegrip van het olierijke Angola te herstellen.
De Russiche president en minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, maakten afzonderlijke reizen naar het Afrikaanse continent. Zij constateerden een hernieuwde belangstelling voor wederzijdse handelsbetrekkingen zoals die bestonden vóór de ineenstorting van de Sovjet-Unie toen dat land - als onderdeel van de ideologische strijd met het Westen - Afrika voorzag van wapens en andere goederen.
Volgens 'Rossiiskaya Gazeta' is Rusland momenteel de tiende grootste partner van Angola. Maar tijdens het onderhoud met Lavrov in september spoorde Dos Santos, die in de Sovjet-Unie werd opgeleid, Rusland aan tot intensievere samenwerking, vooral op het vlak van het tot ontwikkeling brengen van nieuw ijzererts-, olie- en gasvoorraden. Andere gebieden van samenwerking tussen Rusland en Angola omvatten de diamantproductie, energie-opwekking, en visserij. De grootste diamantproducent van Rusland, Alrosa, heeft een aandeel van 40 procent in de Catocadiamant joint-venture in Angola, die rond 6 miljoen karaats aan ruwe diamanten per jaar produceert.
Russische bedrijven helpen het land de grootste waterkrachtinstallatie in het gebied, met een capaciteit van 520 mWt, te bouwen en onderhandelen over de bouw van energieleidingen. Russische visserijbedrijven halen ook tot 25.000 ton zeeproducten per jaar uit Angolese wateren boven. Angola heeft een levendige economische ontwikkeling laten zien bij het exploiteren van zijn enorme minerale grondstoffen sinds de overheid in 2002 een wapenstilstandovereenkomst tekende met de, door Amerika gesteunde, UNITA-rebellen, na 27 jaar bloedige burgeroorlog. Het land, dat enkele jaren geleden geruïneerd was, is van plan om tegen 2008 jaarlijks tot 2 miljoen vaten olie uit te voeren, grotendeels naar de Verenigde Staten en China.
Bron: Novosti, 30-10-2006, vertaling en samenvatting wvdk.
http://en.rian.ru/russia/20061030/55226589.html