Bush niet geslaagd om agenda APEC te dicteren


Bush zong toontje lager in Hanoi en was ongewenst in Indonesië.  

Redactie buitenland

President George W. Bush van de VS had tijdens het weekend geen succes met zijn poging om de top van de APEC (Asian Pacific Economic Cooperation - Economische Samenwerking Azië en de Stille Oceaan) als platform voor de campagne van zijn regering tegen Noord-Korea te gebruiken.

De eerste mislukking vond al eerder plaats toen de ministers van Buitenlandse Zaken die, voorafgaand aan het bijeenkomen van de staatshoofden, elkaar ontmoetten, het agendapunt verwierpen. Maar minister Condoleezza Rice, in actie sinds vrijdag, bleef druk uitoefenen om de top ertoe te bewegen een afzonderlijke verklaring goed te keuren.

Het Amerikaanse document, dat harde en bedreigende taal tegen Noord-Korea bevatte, werd op zaterdag 18 november jl. verspreid en de Amerikaanse media die de top versloegen publiceerden artikelen die voorspelden dat goedkeuring zou volgen. Het voorstel ondervond echter felle tegenstand van de meerderheid van de 21 aanwezige leiders, vooral van de Chinese president Hu Jintao. Dit bracht Bush en Rice ertoe om het onderwerp tenminste te laten opnemen in de slotverklaring van de APEC-bijeenkomst. Ook deze poging mislukte.

Actieplan

Op de laatste dag van de top van de APEC werd het 'Actieplan van Hanoi' goedgekeurd, bedoeld om het goederen- en dienstenverkeer tussen de 21 lidstaten te vergemakkelijken. Het project, een voorstel van Vietnam, omvat maatregelen en aanbevelingen om tegen 2010 de liberalisering van de handel tussen de gendustrialiseerde economieën van de APEC en tegen 2020 de lidstaten die behoren tot de ontwikkelingslanden, vooruit te hebben geholpen, meldde Prensa Latina.

Bush blijf thuis!

Duizenden Indonesiërs betoogden op zondag 19 november tegen het geplande bezoek van George W. Bush aan hun land op maandag 20 november jl., na de APEC-top. Zij wezen de invasies van Afghanistan en Irak door de VS en hun steun aan Israël af. De demonstranten voerden spandoeken mee met beeltenissen van Bush met teksten als: "Gezocht, dood of levend", "Bush, vijand nummer één van de Moslims," en "Stop Bush, nu!", meldde Prensa Latina. In de hoofdstad Jakarta vond een mars plaats, van leden die een groep van 80 godsdienstige bewegingen samenbrengt, naar het presidentiële paleis, om te eisen dat het bezoek zou worden geannuleerd. De demonstraties tegen Bush vonden ook in verscheidene andere Indonesische steden plaats.

Bron: GRANMA, 20-11-2006, vert. wvdk.