Malietoren, kantoor van VNO-NCW: 'Wordt het doorgaan of stilstaan?'. Het wordt stilstaan! De kansen op een socialer beleid zijn aanzienlijk gestegen. (Foto Manifest)
|
Politieke statements horen niet thuis aan de CAO-onderhandelingstafel. "Het is onverantwoord om hogere looneisen te stellen vanwege het kabinetsbeleid." Dat stelt VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes vandaag in het Financieele Dagblad. Wientjes roept de FNV op een gevoelig onderwerp als loonkosten niet te koppelen aan de politiek. "De loonkosten zijn de achilleshiel van de economie, die ga je toch niet benaderen vanuit een politieke visie?" Hij reageert daarmee op uitspraken van Wilna Wind, CAO-coördinator van de vakcentrale. Zij zegt in hetzelfde FD-artikel dat de FNV zich stoort aan de verlaging van de winstbelasting voor bedrijven, "en dat terwijl onze leden in hun portemonnee niet voelen dat het zo goed gaat met de economie." Wientjes geeft aan in principe niet meer te reageren op algemene looneisen, omdat hij ze niet meer van deze tijd vindt. "De manier waarop de verhoging nu uitgelegd wordt, laat ons echter geen keus." VNO-NCW vindt dat de bonden bij het vaststellen van hun looneisen meer rekening moeten houden met de specifieke situatie van bedrijven en sectoren. (vno-ncw.nl, 21-11-2006)
De koopkracht kan in 2007 omhoog door de premies voor sociale verzekeringen te verlagen met het geld dat in de sociale fondsen zit. Dat heeft voorzitter Hermans van MKB-Nederland vrijdag betoogd in reactie op de door de FNV aangekondigde looneisen voor volgend jaar. De overheid beheert miljarden euro's aan sociale premies, maar dat geld is van werknemers en werkgevers, aldus Hermans. De MKB-voorzitter vindt structurele loonsverhogingen zoals de vakbeweging wil riskant, omdat de economische groei nog pril is. Hij waarschuwt de FNV voorzichtig te zijn met haar eisen. "In de afgelopen jaren zijn honderdduizenden arbeidsplaatsen verdwenen", zei hij. Een nieuwe loongolf zoals in de jaren negentig brengt het risico met zich mee dat dit scenario zich herhaalt, meent Hermans. (mkb.nl, 17-11-2006)
Het onderwijs moet veel beter op de arbeidsmarkt worden afgestemd. Een gezamenlijke aanpak van onderwijsinstellingen en sociale partners biedt daartoe de beste garantie. Dat staat in het manifest 'Talent ontwikkelen, talent benutten'. Voorzitter Jan van Zijl van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) wil meer onderwijs op de werkvloer en meer werkvloer in het onderwijs. VNO-NCW vindt het belangrijk dat arbeidsmarkt en onderwijsinstellingen elkaar in het manifest hebben gevonden. Tot de ondertekenaars van het manifest behoren werkgeversorganisaties, (óók, nvdr) de vakbonden, de onderwijskoepels en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). (digitale Nieuwsbrief Taskforce Jeugdwerkloosheid, 16-11-2206)