Wereldfocus


Venezuela maakt zich op voor de herverkiezing van de president van het volk: Hugo Chávez.  

Venezuela maakt zich op voor verkiezingen

Venezuela maakt zich op voor de verkiezingen. Op 3 december trekken de Venezolanen naar de stembus om de nieuwe president voor de komende legislatuur aan te wijzen. En dat zal zo goed als zeker opnieuw Hugo Chávez worden. Volgens het Centrum voor Politieke en Sociale studies aan de Universidad Complutense in Madrid, zou Chavez 57,8 procent van de stemmen halen, en zijn rivaal Manuel Rosales 26,9 procent. Rosales is gouverneur van het olierijke departement Zulia. (...) Onder Chávez is de armoede effectief afgenomen. (...) (IPS, 11/17-11-2006)

Ontbossing in Brazilië neemt spectaculair af

Het Braziliaanse Amazonewoud is tussen september 2005 en augustus van dit jaar 30 procent minder bomen kwijtgeraakt dan tijdens de twaalf maanden daarvoor. President Luiz Inácio Lula da Silva maakte het onverwacht goede cijfer donderdag zelf bekend. Er is nog altijd meer dan 13.000 vierkante kilometer Braziliaans regenwoud voor de bijl gegaan. "Toch is dit het beste nieuws van het jaar", zegt Adalberto Veríssimo, een onderzoeker van het Instituut van Mens en Milieu in het Amazonegebied (Imazon). In vergelijking met twee jaar geleden is de ontbossing zelfs meer dan gehalveerd. "De ontbossing helemaal stoppen is een utopie", zegt Veríssimo, "maar we kunnen de cijfers wel verder terugdringen, tot 5.000 à 7.000 vierkante kilometer per jaar." (IPS, 28/10-3/11-2006)

Kyoto in Nairobi, een ongemakkelijk einde

De klimaattop in Nairobi is geëindigd in mineur: er werd een verlenging van Kyoto aangekondigd na 2012, maar er werd geen tijdsschema uitgewerkt. "Zonder concreet werkprogramma zal er een 'gat' komen tussen het einde van het Kyotoprotocol in 2012 en het begin van een nieuw verdrag", zegt de milieuorganisatie Friends of the Earth. Waarom er nu geen tijdsschema werd uitgewerkt is niet duidelijk, maar deskundigen menen dat dit pas zal gebeuren na de ambtstermijn van Bush in 2009 om de Verenigde Staten mee in het nieuwe verdrag te krijgen. (...) In de Hoorn van Afrika, Soedan en Burundi neemt de druk op bestaande gronden steeds toe. Door de opwarming van de aarde is er meer droogte die zorgt voor minder gras- en akkerland waardoor boeren en herders/veehouders met elkaar gaan concurreren. (...) "Afrika is veel afhankelijker van regen dan het Westen omdat ze niet beschikken over irrigatiemogelijkheden zoals dammen, reservoirs en kanalen", zegt Claudia Ringler van het International Food Policy Research Institute in Washington. (...) (IPS, 11/17-11-2006)

Peil Dode Zee zakt, grond verdwijnt

Het peil van de Dode Zee is al tot 418 meter onder de zeespiegel gezakt. Jaarlijks daalt het niveau van het laagst gelegen meer ter wereld nu met een meter, en dat blijft niet zonder gevolgen. In Jordanië zakken stukken grond metersdiep weg. De gaten slokken boerderijen, wagens, vee en inwoners op. Het waterpeil daalt sneller sinds Israël de controle heeft gekregen over de watervoorraden na de bezetting van de Westelijke Jordaanoever in 1967. Het Jordaanse ministerie van Landbouw beperkt zich - noodgedwongen - tot oplapwerk: "De verdwijngaten ontstaan doordat het zeepeil daalt. We kunnen die daling zelf niet stoppen", aldus een ambtenaar van het ministerie. "Israël creëert de problemen en wij moeten ze oplossen voor hem." Onderzoeker Abu Karaki reageert ontredderd: "We vullen de gaten met allerlei materiaal op. Maar op het moment dat je een gat opgevuld hebt, verschijnt het een jaar later weer". (IPS, 11/17-11-2006)

De Afghanen zien het niet meer zitten

(...) Volgens een nieuw rapport van de Asian Foundation vinden de Afghanen dat het de verkeerde kant op gaat met hun land. (...) Het grootste probleem, volgens 60 procent van de ondervraagden, is het gebrek aan veiligheid, de Talibandreiging en de krijgsheren. Ook de werkloosheid en de slechte economische situatie baren de Afghanen zorgen.(...) Door de verslechterde veiligheidssituatie trekken steeds meer humanitaire en hulporganisaties weg, vooral uit het zuiden van het land. WFP kondigde deze week wel aan om een voedselhulpprogramma te starten in het zuiden van het land, maar volgens de lokale autoriteiten in Kandahar is dat niet genoeg. 'De winter komt er aan en er is beschutting nodig voor de duizenden internevluchtelingen', aldus de autoriteiten. (IPS, 11/17-11-2006)

Arme landen verliezen gevecht om goedkope geneesmiddelen

Precies vijf jaar geleden spraken de leden van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) af dat arme landen patentregels opzij mogen schuiven om hun bevolking aan goedkope geneesmiddelen te helpen. Het was het eerste en tot dusver enige concrete resultaat van de Doha-ontwikkelingsronde, en de beslissing werd geroemd als een overwinning van gezondheidsnoden op commerciële belangen. Maar de afspraak bleef een lege doos, zeggen Artsen Zonder Grenzen en Oxfam in een nieuw rapport. "Rijke landen hebben de geest van de Doha-verklaring gebroken", zegt Céline Charveriat, hoofd van de Make Trade Fair campagne van Oxfam International. "De verklaring heeft de juiste dingen gezegd, maar er was gebrek aan politieke actie om de woorden om te zetten in daden. Die politieke actie is er niet geweest." (IPS, 11/17-11-2006)

Kapitalisme en eerlijke globalisering gaan niet samen

(...) Dat op dit moment meer geld van arm naar rijk stroomt komt doordat de politiek niet verder kijkt dan de nationale belangen, zei Joseph Stiglitz, Nobelprijswinnaar en voormalig topman bij de Wereldbank tijdens de 17e Globaliseringslezing in Felix Meritis, Nederland. "Daardoor krijgen we regels die in het belang van kleine groepjes zijn." Gerrit Zalm, minister van Financiën, co-referent in Felix Meritis, vond dat Stiglitz de positieve kanten van globalisering te weinig benadrukte. "Kijk wat in India en China is gebeurd: een enorme groei." Stiglitz wierp tegen dat juist die landen de globalisering bijsturen. "Ze bepalen zelf hun koers. De regelgeving die we (het Westen, nvdr) zelf opstellen is nu uiterst slecht en leidt tot veel verliezers en een klein groepje winnaars." (IPS, 11/17-11-2006)