Ingezonden: Geert van Kesteren fotografeert verborgen armoede in Nederland

In samenwerking met NRC Handelsblad organiseert het Rijksmuseum voor de negende keer een fototentoonstelling in het kader van de jaarlijkse foto-opdracht Document Nederland. Dit jaar gaat de tentoonstelling, met als titel 'Schraal', over verborgen armoede in Nederland. Over mensen die letterlijk 'onder het minimum' moeten leven, van een bijstandsuitkering of van hun AOW, en daardoor sociaal buitenspel komen te staan. Mensen die aangewezen zijn op de voedselbank omdat de supermarkt te duur is en voor wie het leven letterlijk schraal is geworden. De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met Huis Marseille, waar het Rijksmuseum voor het tweede jaar te gast is. De tentoonstelling duurt t/m 4 maart 2007.

Arm in een rijk land

Van Kesteren zocht de verborgen armoede op in wijken van de grote steden én op het platteland, waar vooral boeren de groep mensen zijn die economisch en dus financieel het hardst worden getroffen. De fotograaf portretteerde voedselbanken, tiener- en bijstandsmoeders, kanslozen op de arbeidsmarkt, WAO'ers; mensen die veelal weinig opleiding hebben genoten en soms veel problemen hebben bij de Sociale Dienst en vaak 'in de schulden' zitten. De vraag die Van Kesteren zich stelde was: 'Wie zijn de mensen onder het bestaansminimum en hoe leven zij?' De fotograaf reisde onder meer naar verschillende arme wijken in Emmen, Venlo, Breda, Amsterdam-Zuid -Oost en -Noord, Heerlen, Den Haag en Rotterdam en legde er de verborgen armoede vast in één van de rijkste landen ter wereld.

Geluidsportretten

De tentoonstelling Document Nederland: 'Schraal' wordt vergezeld van geluidsportretten waar verschillende betrokkenen bij het onderwerp aan het woord komen zoals een sociaal werker, een AOW-er, een professor, een medewerker van het NUON die het gas afsluit, de schuldhulpsanering, enzovoort.

Geert van Kesteren

Geert van Kesteren (1966) werd bekend met het boek en de tentoonstelling Why Mister Why? over de oorlog in Irak (2002-2004) en een tentoonstelling over Aids in Zambia (2000). Hij was twee keer Fotograaf van het Jaar (1998, 2005) en ontving in '98 de Zilveren Camera. Hij fotografeert sinds 1991 en maakte sindsdien reportages in Bosnië, Kongo, Libanon, Iran, Nepal en India.

Bron: Discussielijst Bijstandsbond