IN MEMORIAM: Belgische activisten hangen foto's van Filippijnse mensenrechtenslachtoffers op aan de deur van de Filippijnse ambassade in Brussel op 11-12-2006 (FOTO IKUKO UEBA)
|
Massale protesten in Brussel en Gent tegen politieke moorden op de Filippijnen
|
Massale protesten in Brussel en Gent tegen politieke moorden op de Filippijnen .
|
Op 8, 9 en 11 december hebben op drie verschillende plaatsen in Belgiƫ demonstraties plaatsgevonden tegen de golf van politieke moorden op de Filippijnen. De grootste demonstratie vond plaats voor de Fillippijnse ambassade in Brussel en werd bijgewoond door een duizendtal personen. Ook elders blijven de protesten aanhouden.
Ondanks het protest tegen de politieke moorden blijven deze doorgaan. In de afgelopen weken hebben onder meer een rechter, een leider van de arbeidersbeweging, een Bayan Muna-lid en een leider van een jeugdorganisatie het leven gelaten. Nadat de Filippijnen eerder als tweede eindigde op de lijst van gevaarlijkste landen voor journalisten, blijkt het nu ook een van de gevaarlijkste landen voor juristen te zijn.
President Arroyo heeft de blijde kerstboodschap verkondigd voor de arbeiders in de 'industriƫle enclaves' zoals in Clark en Subic. Volgens haar zou het door de stijgende investering in deze enclaves veel beter gaan voor deze sector. In werkelijkheid hebben de arbeiders in de speciale economische zones echter te kampen met lage lonen, hele slechte werkomstandigheden en beperking van het recht om vakbonden op te richten en te ijveren voor betere arbeidsomstandigheden.
Vanaf het jaar 2002 tot 2005 hebben ongeveer 9000 artsen de Filippijnen verlaten om hun financieel geluk te zoeken in rijkere landen. Sommigen zijn vertrokken als arts, anderen hebben zich laten omscholen tot verpleger of 'verzorger'. Vooral in het veld van de sociale geneeskunde wordt de nood aan artsen nijpend en groeit de groep armen die van medische hulp verstoken blijft. Er is echter ook een groep artsen, zij het langzaam groeiend, die kiest voor de armen, meestal voor een zeer laag loon en soms met gevaar voor eigen leven.
Bron: Filippijnen actueel, 20-12-2006.