Honderdduizenden demonstreren in Washington tegen oorlog in Irak


Vredesdemonstratie op 27 januari jl. in Washington.  


Vredesdemonstratie op 27 januari jl. in Washington.  


Vredesdemonstratie op 27 januari jl. in Washington.  


Vredesdemonstratie op 27 januari jl. in Washington.  

Wil van der Klift

Het verzet tegen de bezetting van Irak groeit onder brede lagen van de Amerikaanse bevolking. Dat was op zaterdag 27 januari jl. vooral merkbaar voor de gebouwen van het Amerikaanse Congres. Aan de demonstratie in Washington namen zo'n 500.000 mensen deel. Demonstranten gingen de straat ook op in veel andere steden, zoals Seattle (1000) Los Angeles (3000) en San Francisco (5000).

Volgens IPS (*) stroomden ongeveer 500.000 antioorlogdemonstranten uit het hele land op zaterdag 27 januari samen op de 'National Mall' voor het Amerikaanse Congres. "Het is tijd voor een nieuwe dag", hield dominee Jesse Jackson de menigte voor. "We hebben niet méér troepen in Irak nodig, maar méér geld in eigen land. De oorlog kost het land elk uur 287 miljoen dollar! We hebben een visie nodig van hoop boven angst, van het ontwikkelen van slimme kinderen, niet van slimme bommen. Een visie zegt: gerechtigheid maakt macht; maar macht leidt niet tot gerechtigdheid".

Er vonden ook demonstraties plaats in Los Angeles, San Francisco, Seattle en andere steden. Maar de demonstratie in de hoofdstad van het land was één van de grootste sinds de oorlog begon. Onder de demonstranten bevonden zich verscheidene leden van het Huis van Afgevaardigden en een aantal beroemde acteurs uit Hollywood, waaronder Jane Fonda. Het was haar eerste antioorlogdemonstratie in 34 jaar. De "stilte is geen optie meer", zei Fonda, ooit bekend als 'Hanoi Jane' wegens haar verzet tegen de oorlog in Vietnam. Zij werd geflankeerd door acteurs als Sean Penn, Susan Sarandon en Tim Robbins. Meer dan 1000 soldaten in actieve dienst hebben inmiddels de petitie getekend voor onmiddellijke terugtrekking van de troepen uit Irak.

Er bestaat in de VS nog hoop dat de plannen van Bush kunnen worden gestopt. Er werd echter stevige kritiek geuit op de Democraten die vooral uitblinken in het voorstellen van niet-bindende resoluties. Het zal zeker niet de laatste demonstratie zijn. De bevolking komt steeds meer daadwerkelijk in verzet.

Bronnen: L.A. Times en InterPress Service, 28-1-2007.
(*) http://www.ipsnews.net/news.asp?idnews=36339