Protest in Noorwegen: Cubanen geweerd uit hun hotel in Oslo

Redactie buitenland

Een hotel in Oslo, eigendom van de Amerikaanse Hilton Hotel Corporation, ontvangt protesten, een politieke klacht en wordt geboycot na de weigering om een Cubaanse delegatie toe te laten vanwege het VS-handelsembargo tegen Cuba.

Een Cubaanse delegatie die in december in Oslo een reisbeurs bezocht was van plan te verblijven in het Scandic Edderkoppen Hotel in het stadscentrum, zoals zij dat al vijfmaal eerder had gedaan. Maar de hotelketen van de Scandic Company was in maart overgenomen door Hilton en de Cubanen werden in december meegedeeld dat zij een ander hotel moesten zoeken.

De Noorse vakbond voor gemeente- en rijksambtenaren kondigde een boycot aan van alle Scandic hotels in Noorwegen. Daarmee sloot de bond zich aan bij de golf van protest die ontstond toen de verbanning van de Cubaanse gasten in het nieuws kwam. De vice-voorzitter zei: "Wij zijn al bezig om andere hotels te zoeken voor de geplande conferenties. Het is onacceptabel dat de VS de hele wereld dicteert. Bovendien zijn wij volstrekt tegen de VS-boycot van Cuba." Het Centrum voor Anti-Racisme in Oslo diende bij de politie een klacht in tegen de hotels. De Noorse wet garandeert "dat niemand de toegang kan worden geweigerd op grond van nationaliteit of etnische achtergrond".

Christina Karlegran, regionaal woordvoerster voor Hilton en Scandic, zei dat Hilton een Amerikaans bedrijf is en gebonden aan het embargo tegen Cuba. 'We hebben de Amerikaanse wetgeving te volgen' verklaarde zij. (1)

De Cubaanse ambassade in Nederland berichtte op 19 januari jl. dat de Noorse regering als reactie gaf, dat buitenlandse wetten in Noorwegen niet gelden en dat deze zaak dus onderzocht wordt en verder:

Fouten en verkeerde informatie over de zaak in de media

(1) http://www.hamiltonspectator.com/NASApp/cs/ContentServer?pagename=hamilton/
Bron: verklaring ambassade van Cuba, 6-1-2007, vertaling Thomas Janssen.