Filippijnen Actueel


Dokters en andere gezondheidswerkers demonstreren voor het Filippijnse Hart Centrum om te protesteren tegen het in gebruik nemen van overheidsziekenhuizen voor medisch toerisme. Het centrum staat op de lijst van mogelijke ziekenhuizen. (FOTO: Raad voor gezondheid en ontwikkeling)  


Het regionale ziekenhuis 'Corazon Locsin Montelibano Memorial' groeit gestaag, maar de werknemers en patiënten klagen over slechte dienstverlening. (Foto: KARL G. OMBION)  

Het nieuwe jaar start met nieuwe golf politieke moorden

Een gelukkig nieuwjaar zit er niet in voor de politieke oppositie op de Filippijnen. In januari alleen al zijn bijna 10 politieke moorden gepleegd. Hiernaast zijn er nog een aantal vermisten. Het belang om de campagne tegen de moorden voort te zetten is dus enorm. Naast veroordelingen van mensenrechtenorganisaties toonde ook de Europese Unie haar afkeuring en bezorgdheid om de moorden.

Filippijnen in 2006 weer op één na gevaarlijkste land voor journalisten

Volgens het rapport 'Journalism Put to the Sword in 2006', van de International Federation of Journalists (IFJ) haalde de Filippijnen in 2006 weer de tweede plaats als gevaarlijkste land voor journalisten ná Irak. Het aantal vermoorde journalisten in 2006 bedroeg 13, in totaal 49 tijdens de nu zes jaar durende regeerperiode van Arroyo. Dit is meer dan tijdens het 14 jaar durende regime van Marcos.

Boeren herdenken 20ste verjaardag Mendiola massamoord

Op 22 januari werd de massamoord van Mendiola herdacht. Twintig jaar geleden werden, onder het bewind van Aquino, 13 boeren vermoord tijdens een demonstratie voor landhervorming op Mendiola. Tot op heden is er geen recht geschied voor de slachtoffers en wachten de boeren nog steeds op de invoering van een echte landhervorming.

Een dienst voor de rijken

Vijf op tien Filippinos sterft zonder ooit enige medische hulp te hebben gekregen. Tien moeders sterven dagelijks aan zwangerschapscomplicaties of tijdens de bevalling. Toch wordt door de huidige regering maar een halve eurocent per dag per Filippino aan gezondheidszorg besteed. Er werden nieuwe gezondheidsprogramma's ontworpen die gericht zijn op het medisch toerisme, en die dus niet bijdragen aan de toegang tot de gezondheidszorg voor de gewone Filippino.

Nestlé arbeiders herdenken vijfde verjaardag staking

Na blijvende ontkenning van de beslissing van het Hooggerechtshof om terug aan de onderhandeltafel te gaan, hebben de Nestlé-vakbond, arbeiders en familieleden gefrustreerd de vijfde verjaardag van de staking herdacht. Ze wierpen twee barricades op waardoor twee ingangen van de fabriek werden geblokkeerd.

Bron: Filippijnengroepen België-Filippijnen Actueel 31-1-07.