Afkondiging verdere veranderingen in Venezuela

Redactie buitenland

President Hugo Chávez van Venezuela kondigde op zondag 28 januari de centralisatie af van de staatsinformatie onder de paraplu van het ministerie van Communicatie en Voorlichting. Prensa Latina berichtte dat Chávez, tijdens zijn wekelijkse tv- en radiogesprek op zondag 'Alo Presidente', zei dat de maatregelen tot doel hadden het uitlekken te vermijden van staatsinformatie, dat "soms contraproductief was geweest ten gevolge van een gebrekkige samenhang".

Als voorbeeld verwees hij naar het recente bezoek van een Cubaanse delegatie onder vice-president Carlos Lage en het ondertekenen van verschillende belangrijke overeenkomsten tussen Venezuela en Cuba in het kader van het ALBA-verdrag (het Bolivariaanse Alternatief voor de Amerika's). Chávez vergeleek de correcte behandeling van deze gebeurtenissen door de nieuwskrant Granma met die van de officiële Venezolaanse pers, die slechts het bezoek, maar niet de tot stand gekomen overeenkomsten behandelde.

Hugo Chávez sprak ook over het succes van een serie initiatieven om zuinigheid met energie te bevorderen. Op Cuba wordt deze omvat onder de naam van 'Energierevolutie'. Hij zei dat dit program wereldwijd belangstelling gewekt had door de positieve resultaten van een combinatie van bezuinigen op energie en geldmiddelen en het terugdringen van milieuverontreiniging.

Dit heeft gediend als voorbeeld voor een vergelijkbaar programma, dat wordt ontwikkeld in Venezuela.

Hugo Chávez merkte hierbij op dat op dezelfde dag een mijlpaal werd bereikt: 20 miljoen gloeilampen zijn vervangen door energiezuinige exemplaren van de in totaal 52 miljoen die in dit land bestemd zijn voor vervanging. Chávez zei: "Dat alles danken wij aan de Cubaanse president Fidel Castro".

Hugo Chávez sprak ook over de rol van de gemeenschap in het nieuwe model van socialisme dat probeert de lopende revolutionaire veranderingen te verdiepen: "Het socialisme van de 21ste eeuw kan niet alleen gezien worden als een manier van productie. Bij de besluitvorming moeten burgers samenkomen om gemeenschappelijk een bewonersraad te kiezen en daarbij moeten zij niet op de regering wachten; hoewel de staat verantwoordelijk is voor het scheppen van het kader voor deze activiteit". In dit opzicht kondigde Chávez aan dat het ministerie van Sociale Ontwikkeling aan het eind van deze maand een nationale campagne zal beginnen om de staat toegankelijkheid te bieden tot de bijna 15.000 bewonersraden in het land.

Bron: GRANMA, 29-1-2007, vertaling Thomas Janssen.