Parlement van Venezuela gaat unaniem akkoord met besluit om president Chávez op een reeks bepaalde punten het mandaat te geven om gedurende 18 maanden per decreet te regeren.  

Wereldfocus

Zevende Wereld Sociaal Forum sluit de deuren

Gisteren was de laatste dag van het Wereld Sociaal Forum in Nairobi. Aangezien dit forum in Afrika plaatsvond - het eerste WSF in Afrika - kon het niet anders dan dat aids hoog op de agenda zou komen. (...) Een ander thema op de agenda was de permanente grondstoffenroof uit Afrika. De afgelopen tien jaar kent het Zuiden een 'boom' van westerse bedrijven die de natuurlijke rijkdommen in snel tempo exploiteren. Hierover organiseerde de ngokoepel CIDSE een conferentie op het forum. "We hoeven niet langer te pikken dat multinationale bedrijven uit het Noorden onze natuurlijke rijkdommen komen stelen met als enige resultaat enorme ecologische, sociale en economische kosten voor de Zuidelijke landen." Zo vat Magali Rey Rosa uit Guatemala het standpunt van de discussies over de impact van mijnbouw, gas- en petroleumexploitatie in het Zuiden samen. (IPS, 22/27-1-2007)

Siemens stopt activiteiten in Soedan

Het Duitse technologiebedrijf Siemens maakte maandag bekend dat het haar activiteiten in Soedan stopzet. (...) Officieel trekt Siemens weg uit Soedan om "morele en politieke redenen", maar het lijkt er sterk op dat de druk van de Verenigde Staten de doorslag heeft gegeven. Daar geldt immers sinds 1997 een verbod voor bedrijven om in Soedan actief te zijn. Hoewel ze hen niet kunnen verplichten, tracht de VS ook niet-Amerikaanse bedrijven ertoe te brengen het land te verlaten. Amerikaanse investeerders hebben in het verleden hun aandelen van Siemens verkocht om te protesteren tegen de aanwezigheid van het bedrijf in Soedan. (IPS, 22/27-1-2007)

Teveel buitenlands geld nefast voor Aziatische economie

(...) Toshihiko Fukui, gouverneur van de Japanse Bank, stelde dat het van cruciaal belang is het evenwicht te vinden tussen de stabiliteit van buitenlandse wisselkoersen, het vrije verkeer van kapitaal en de onafhankelijkheid van het muntbeleid. De crisis van de late jaren negentig in de Oost-Aziatische landen (met name Thailand, Indonesië, Maleisië, Taiwan, de Filippijnen en Zuid-Korea) kwam voort uit de jarenlang volgehouden uitbreiding van de industriële productiecapaciteit, gesteund op invoer van buitenlands kapitaal. Aan de felle opmars kwam een abrupt einde, gevolgd door een financieel-economische crisis, gevoed door de vrees dat de private sector zich als een zeepbel had ontwikkeld en uiteen zou spatten. De crisis werd nog verhevigd door de fragiliteit van het binnenlandse bankwezen. De gouverneurs van de nationale banken willen tot elke prijs vermijden dat dit scenario zich herhaalt, en hameren daarom op de autonomie van de Aziatische economie. (IPS, 22/27-1-2007)

Ecuadoraans minister van Defensie 'verongelukt'

De Ecuadoraanse minister van Defensie, Guadalupe Larriva, is samen met haar dochter en vijf anderen, omgekomen in een vliegtuigcrash. Het ongeluk gebeurde toen twee helikopters, met in één ervan Larriva (50 jaar) en haar dochter van 17, militaire oefeningen uitvoerden nabij de militaire basis van Manta aan de kust. Larriva was nog maar net aangetreden als minister in de nieuwe regering van Rafael Correa, die half januari aan haar regeringsopdracht is begonnen. Haar programma liet aan duidelijkheid niets te wensen over: evenals president Correa was Larriva vastberaden om de basis van Manta weer onder Ecuadoraanse controle te brengen. Die basis is ruim zes jaar geleden in gebruik genomen door de VS, in ruil voor nieuwe leningen die Ecuador toen dringend nodig had. Larriva was openlijk gekant tegen de VS-aanwezigheid in de regio in het kader van hun strijd tegen de drugs en tegen de Colombiaanse guerrillabeweging. Tot haar benoeming als minister van Defensie - de eerste vrouw in Ecuador op die post- was Larriva voorzitster van de coalitie Socialistische Partij-Breed Front, en professor aan een universiteit. Mensenrechtenorganisaties in Ecuador vragen dringend om een onafhankelijk onderzoek naar de oorzaken van het ongeluk. (IPS, 22/27-1-2007)

Chávez mag 18 maanden 'per decreet' regeren

Het nationale parlement van Venezuela heeft op donderdag 18 januari unaniem een wetsvoorstel goedgekeurd dat president Hugo Chávez de macht geeft om gedurende 18 maanden 'per decreet' te regeren. Dit betekent dat hij beslissingen kan nemen zonder deze aan het parlement voor te leggen. Chávez zelf sprak van de "wet der wetten". Hoewel de wet nog door een tweede instantie van het parlement moet worden goedgekeurd wordt ook hier geen tegenstand verwacht, gezien het feit dat in het Venezolaanse parlement geen oppositie zetelt. Chávez wil zijn absolute macht aanwenden om zijn grote droom, "het socialisme van de 21ste eeuw", werkelijkheid te laten worden. Zo wil hij de energie- en telecommunicatiebedrijven nationaliseren, net zoals de olie- en gassector. (...). Een hervorming van de grondwet is volgens hem onontbeerlijk om "het revolutionaire proces te versnellen". (...) Ook wil hij het adjectief 'socialistisch' aan de naam van het land toevoegen en een 'Socialistische Eenheidspartij van de Venezolaanse Revolutie' oprichten (Partido Unido Socialista de la Revolución Venezolana). (IPS, 22/27-1-2007)