Internationale pers voorspelt miltaire aanval op Teheran door VS

Aanvalsplannen zouden in voorbereidng zijn

Rainer Rupp

De conservatieve Israëlische krant 'Jerusalem Post' opende woensdag met de kop: "De VS plannen een militaire aanval tegen Iran". Daags tevoren had de Britse 'The Times' al bericht, dat George W. Bush nog voor het einde van zijn ambtstermijn de Iraanse atomaire installaties wil vernietigen indien Teheran tot dat tijdstip niet vrijwillig zijn nucleaire opwerkingsprogramma heeft gestopt.

The Times beriep zich op bronnen in het Pentagon en het Witte Huis. Volgens The Times worden op dit moment gedetailleerde aanvalsplannen uitgewerkt. De voorkeur zou daarbij uitgaan naar een luchtaanval zonder inzet van grondtroepen. Voor tactisch advies zouden het Witte Huis en het Pentagon allerlei militaire en Midden-Oosten-deskundigen hebben geraadpleegd. Natuurlijk meldt de Jerusalem Post dat topplanners in het Pentagon zo'n aanval afraden, omdat de geheime diensten nog niet over voldoende informatie beschikken over de precieze plaatsen van de atoominstallaties van Iran, die grotendeels onder de grond liggen. Tegelijkertijd waarschuwen Israëlische deskundigen in de Jerusalem Post voor een aanval, omdat het de hele regio in chaos kan storten.

Intussen zijn de VS echter wel bezig om de militaire druk op Iran te verhogen. Tegen de achtergrond van zowel de ontvoering door de VS-bezetters van vijf Iraanse diplomaten uit hun consulaat in de Iraaks-Koerdische stad Erbil als van een tweede uitzending VS-vliegdekschepen naar de Perzische Golf, zullen binnenkort ook VS-gevechtsvliegtuigen starten met 'agressieve' patrouillevluchten langs de Iraans-Iraakse grens. Dat meldde woensdag 14-2 de 'Los Angeles Times', zich beroepend op hooggeplaatste bronnen in het Pentagon.

President Bush had in zijn 'rede over de nationale situatie' onlangs Iran al gedreigd met militaire aanvallen, met het doel de verzorgingslijnen van verzetsmensen in Irak die waarschijnlijk via Iran lopen "op te sporen en te vernietigen, waar ze zich ook bevinden". In samenhang met deze dreiging kondigden de planners van het Pentagon in de 'LA-Times' ook luchtaanvallen aan tegen de "smokkelaars" op Iraans grondgebied.

In de Europese hoofdsteden worden de inspanningen van de VS voor kennelijke "spionageinformatie" over de Iraanse wapenleveranties ter verscherping van de confrontatie, met groeiende zorg waargenomen. Zelfs de Britse regering schijnt niet van plan te zijn om Washington te volgen. Er zouden "helemaal geen bewijzen zijn" die militaire maatregelen tegen Iran rechtvaardigen, aldus 'The Times' van donderdag, een ambtenaar van de regering citerend.

Uiteraard zei de Iraakse minister-president Nuri Al Maliki woensdag in een CNN-interview dat hij er zeker van was dat Iran "achter enkele aanslagen" in Irak op VS-troepen zit. Hij zei Washington en Teheran te hebben verzocht om hun onderlinge geschillen niet op Iraaks grondgebied uit te vechten. Desondanks wijst alles op escalatie. In reactie op de ontvoering van de Iraanse diplomaten in Erbil door VS-troepen waarschuwt het Centraal Orgaan van de Revolutionaire Garde in Iran, Subah Sadak, in zijn laatste nummer: "Ontvoering van Amerikaanse burgers in het Midden-Oosten, Europa en Zuid-Amerika is geen probleem en kan te allen tijde plaatsvinden".

Vertaling Yosé Höhne-Sparborth.