Castro herstelt "zeer goed"


Castro en Ch├ívez tijdens recente ontmoeting in Havana.  

Redactie buitenland

Ricardo Alarcon, voorzitter van het Cubaanse parlement, zei op dinsdag 13 februari jl. dat Fidel Castro "zeer goed" herstelt, maar gaf geen aanwijzing of en wanneer de zieke Cubaanse leider aan het openbare leven zou kunnen deelnemen. "Hij herstelt, doet het zeer goed en blijft op de hoogte van alles."

"Wij moeten niet ongeduldig zijn", zei Alarcon tegen Reuters. Gevraagd of Castro op 1 mei, de Dag van de Arbeid, een belangrijke feestdag in communistisch Cuba, weer zou kunnen verschijnen, antwoordde Alarcon: "Dat hangt af van hoe het herstel verdergaat en wat de artsen denken."

Alarcon zei dat de afwezigheid van Castro geen teken van verslechterende gezondheid was. "Hij kan heel goed leven zonder interviews te geven of in het openbaar te verschijnen", zei hij.

Een twee weken geleden opgenomen videoclip toonde Castro voller van gewicht, maar teer. Hij wordt verondersteld aan diverticulitis, of ontstoken zwellingen in de dikke darm te hebben geleden en er traden tijdens de operatie complicaties op. Veel waarnemers geloven dat hij niet sterk genoeg zal zijn om een leidersrol volledig te hervatten. Waarnemend president Raul Castro zei vorige week dat zijn broer met de dag meer herstelt, oefeningen doet en veel telefonisch contact heeft met zijn assistenten. "Hij wordt geraadpleegd over de belangrijkste kwesties. Hij mengt zich niet in om het even wat, maar hij is op de hoogte van alles", vertelde Raul verslaggevers op een boekenmarkt.

Bron: Reuters, 13-2-2007, vert. wvdk