Ecuador: Linkse president Correa krijgt steun Congres

Redactie buitenland (*)

De nieuwe president van Ecuador, de linkse Rafael Correa, heeft op 13 februari een belangrijke politieke overwinning behaald toen het Congres instemde met een referendum over herziening van de grondwet. Het referendum zal naar verwachting op 15 april worden gehouden.

Volgens Correa is een nieuwe grondwet nodig om de macht van de traditionele politieke partijen, die de afgelopen tien jaar drie presidenten naar huis hebben gestuurd, te beperken. Het was een belangrijk onderwerp in zijn verkiezingscampagne, waarin hij een "revolutie van burgers" tegen de gevestigde orde beloofde. Correa, die pas een maand in functie is, stelt de politieke partijen verantwoordelijk voor veel van de problemen van het arme en politiek instabiele Zuid-Amerikaanse land. "Het gevecht begint nu pas", zei hij gisteren in een verklaring. Hij riep zijn landgenoten op bij het referendum "hun rol in de geschiedenis te vervullen en via de stembus de politieke maffiosi te verpletteren". Correa, een bewonderaar van zijn Venezolaanse collega Hugo Chávez, heeft het Congres "een riool van corruptie" genoemd.

Het referendum is pas een eerste stap in de hervormingsplannen van Correa. Als de kiezers zich uitspreken vóór de instelling van een Grondwetgevende Vergadering, krijgt dat nieuwe orgaan van 130 burgers en parlementariërs naar verwachting 180 dagen de tijd om een nieuwe constitutie op te stellen - met een mogelijke verlenging van dertig dagen.
(*) Bron: NRC, 14-2-2007 - ingekort.